Ne dozvoliti reviziju posmrtnih ostataka u spomen-kosturnici

0
Arhiv

ISTOČNO SARAJEVO – Članovi Regionalne koordinacije organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije poručili su danas da neće dozvoliti antropološku obradu tijela u spomen-kosturnici u Miljevićima u Istočnom Sarajevu dok ne bude uspostavljena centralna evidencija nestalih lica. Predsjednik Regionalne koordinacije organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mirko Vranić rekao je da porodice koje traže svoje najmilije ne dozvoljavaju da se ponovo vrši antropološka obrada tijela u spomen-kosturnici u Miljevićima.

„Porodice nisu zadovoljne činjenicom da bi se time prenosile nadležnosti na nivou BiH o tom pitanju“, rekao je Vranić na sastanku održanom nakon najave da bi trebalo da dođe do ponovnog popisivanja posmrtnih ostataka u spomen-kosturnici u Miljevićima.

On je napomenuo da su inicijatori ponovne antropološke obrade tijela Institut za nestala lica BiH i Međunarodna komisija za nestala lica.

„Naš operativni tim je uskladio broj nestalih koji se nalaze u ovoj spomen- kosturnici. Mi smo to vidjeli i u Nevesinju kada je od 58 posmrtnih ostataka `napravljeno` 94, a ovdje se predviđa da bi od 270 bilo više od 1.000, što znači da ne bi bilo više nestalih Srba“, pojasnio je Vranić.

Ističući da se to ne smije dozvoliti, Vranić je poručio će svim sredstvima biti zabranjen dolazak predstavnika Instituta i Međunarodne komisije za nestala lica da vrše antropološku obradu.

„Patolozi Željko Karan i Zoran Stanković identifikovali su više od 3.000 tijela srpske nacionalnosti i sada neko iz Međunarodne komisije za nestala lica želi da negira njihovu stručnost“, rekao je Vranić.

Od Karana, direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, koji je prisustvovao današnjem sastanku, zatraženo je da dostavi stručni odgovor šta podrazumijeva nova antropološka obrada ovih tijela.

Zatražena je i odgovornost svih srpskih predstavnika koji su učestvovali u projektu revizije neidentifikovanih posmrtnih ostataka, a koji se odnosi na Republiku Srpsku.

Predsjednik Regionalnog odbora nestalih lica Milka Kokot rekla je da će zatražiti za svaku porodicu nestalog lica od Međunarodne komisije za nestala lica da im pisano potvrdi da se tijelo člana porodice ne nalazi u ovoj spomen-kosturnici.

„Ne dozvoljavamo da Međunarodna komisija za nestala lica obavlja antropološku obradu već obrađenih tijela, koja poslije prema instrukciji Tužilaštva BiH podrazumijeva i sahranu svih NN tijela u BiH, i to u mjestima gdje su ekshumirani dok se ne uspostavi Centralna evidencija nestalih lica, što je obaveza Instituta za nestala lica“, rekla je Kokotova.

Ona je istakla da popisivanje neidentifikovanih tijela u BiH i njihovo sahranjivanje 2017. godine, a da se pri tom ne zna ko i koliko tijela se traži u BiH, predstavlja manipulaciju mrtvima i prikrivanje istine, te da svi koji učestvuju u tome nisu dobronamjerni.

„Republika Srpska tačno zna koliko je nestalih lica i koliko se tijela nalazi u našim kosturnicama i sve je javno“, naglasila je Kokotova.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić prošlog mjeseca upozorio je da se revizija neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama u BiH ne vrši u skladu sa instrukcijom Tužilaštva BiH, zbog čega postoji sumnja da se manipuliše brojem nestalih lica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare