Nauka i znanje u službi razvoja

0

Nauka i znanje u službi razvoja

PALE – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković otvorio je juče u hotelu „Termag“ na Jahorini dvodnevni naučni skup pod nazivom „Turizam – teorija i praksa“.Ovo stručno savjetovanje zajednički su organizovali Katedra za geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i ovdašnja gradska Turistička organizacija, s ciljem da se edukuje kadar u oblasti turizma, te da se turističkoj operativi približe savremena iskustva u nauci, koja se bavi turizmom i ugostiteljstvom.

– Republika Srpska posjeduje turističke potencijale kao malo koji dio Evrope i Vlada podržava ovaj i slične projekte, čiji su ciljevi promocija obrazovanja kadra u ovoj oblasti, kao i prezentacija turističkih potencijala koje imamo. Skup, kakav je ovaj na Jahorini, dobra je polazna osnova i putokaz kako treba da radimo – kazao je Gluhaković.

Istakao je da u procesu kreiranja dobrog turističkog proizvoda važnu ulogu treba da odigraju i lokalne zajednice, podsjetivši da u Srpskoj postoje 22 opštinske i dvije gradske turističke organizacije.

Predsjednik Katedre za geografiju na Filozofskom fakultetu u Palama profesor dr Goran Jović podsjetio je da se već dvije godine razvija novi smjer nastavnog studija u ovoj sredini – diplomirani geografturizmolog, što je značajno u kontekstu očekivanog razvoja turizma na području grada Istočno Sarajevo i udruženih opština koje ga čine.

– Svjesni činjenice da se planiraju, da tako kažem, ozbiljni zahvati u turističkom plasmanu Jahorine, odlučili smo se da zajedno sa gradskom Turističkom organizacijom organizujemo skup koji spaja nauku i praksu. Ovo je početno savjetovanje u tom pravcu, koje će, vjerujemo, postati tradicionalno i biti od koristi u razvoju turizma na ovom području, ali i u Republici Srpskoj u cjelini – rekao je Jović.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Savo Kovač ocijenio je da je edukacija kadra izuzetno važan segment u sveukupnoj priči o razvoju turizma, jer, kako je kazao, „svojevrsna devastacija u raznim sferama nije zaobišla ni segment koji se tiče ljudskih resursa“.

Ulaganja

Ministar Predrag Gluhaković juče je ponovio da je Vlada Srpske u prvoj fazi obezbijedila dvadesetak miliona maraka za revitalizaciju vertikalnog transporta i obnovu dijela infrastrukture na Jahorini. On je kazao da je opredjeljenje da Jahorina bude cjelogodišnja, a ne isključivo zimska turistička destinacija.

Referati

U uvodnom, svečanom dijelu skupa, predstavljena je i turistička ponuda grada Istočno Sarajevo, a potom su vrsni ovdašnji univerzitetski profesori, ali i njihove kolege iz Beograda i Niša, predstavili referate na teme „Turizam, globalizacija i lokalna kultura“, „Poslovna usmjerenost hotelskih preduzeća prema korisnicima usluga“, „Ljudski resursi u turizmu“, „Upravljanje turističkim prostorom“, te „Organizaciona struktura turizma u Republici Srpskoj“.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare