Научници из Српске и Русије против фалсификовања историје

0

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да су се научници из Републике Српске и Русије договорили да се заједнички одупру покушајима фалсификовања историје, те указао да је потребно његовати културу сјећања, а посебно код младих.

Мастиловић, који учествује на Међународном културном форуму у Санкт Петербургу, истакао је да му је велика част и задовољство што присуствује догађају великих размјера у граду на Неви.

„Имам прилику да говорим о историји и култури Срба који живе западно од Дрине, на територији Републике Српске. Поред говора на Форуму, сутра ћу одржати предавање на Санкт Петербуршком државном универзитету о историји мог народа“, рекао је Мастиловић за „Руску газету“.

Он је навео да је Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву изабрао Руско историјско друштво за свог стратешког партнера и представио планове за јачање интеракције између овог универзитета и Руског географског друштва, чије је сједиште у Санкт Петербургу.

„У овој фази смо већ успоставили одличну сарадњу, али планирамо да додатно интензивирамо билатералну сарадњу, између осталог и кроз отварање представништва Руског историјског друштва у Институту историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву“, истакао је Мастиловић.

Он је подсјетио да је недавно на Универзитету у Источном Сарајеву одржана међународна конференција „Други свјетски рат“ у свјетлу историјских чињеница и историјског ревизионизман, а на којој се разговарало о питањима културе сјећања у контексту Другог свјетског рата.

„Са једне стране, примијећени су све чешћи покушаји фалсификовања историје тог периода, а са друге стране, скренута је пажња на рехабилитацију нацизма у великом дијелу Европе и његове различите појаве, посебно појава усташтва у Хрватској. Договорили смо се да се томе активно одупремо“, рекао је Мастиловић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare