Nastavljeni radovi na velikom projektu gondole

0

Početkom građevinske sezone nastavljena je izgradnja gondole Pale – Jahorina, rekao je Srni Veljko Golijanin, direktor i vlasnik firme „Majneks“ sa Pala, koja je izvođač radova.
Golijanin ističe da trenutno grade objekat na polaznoj stanici, probijaju trase za montiranje 40 stubova i opreme oko gondole.

Do sada je urađen najveći dio pripremnih radova – prilazni putevi, probijanje trase do međustanice, radovi na izlaznoj stanici. To su nepristupačni tereni i iziskuju dosta vremena i rada.

Golijanin napominje da se svakom stubu treba prići kamionima, dizalicama, a svaki stub je poseban zahvat.

Prema njegovim riječima, kada se završe pripremni radovi – to će značiti da je 80 odsto posla obavljeno, jer montaža opreme ide brzo i traje od dva do tri mjeseca.

Golijanin naglašava da je ovo veliki projekat, vrijedan oko 30 miliona KM, te da imaju oko 40 odsto nezaokružene investicije. „Uprkos svemu, nema zastoja, radimo punom parom, jer je projekat mnogo zahtjevan“, napominje on.

Ovim projektom biće proširene skijaške staze na Jahorini za oko deset kilometara. Na taj način biće riješen i problem parkiranja na Jahorini i velike gužve.

Golijanin napominje da je ovo čisto ekološki projekat – planinu spašavaju od velikog broja vozila i vikend-kolapsa, a to je prepoznala i Vlada Republike Srpske, koja će pomoći da projekat bude uspješno završen.

Izvršni direktor „Majneksa“ Maja Hršum ističe da je gondola već postala prepoznatljiva kao evropski projekat, što govori i priznanje koje su dobili od Evropskog pokreta u BiH za najbolji poslovno-turistički projekt u 2012. godini.

Ona navodi da je u aprilu ove godine u Banjaluci Privredna komora Republike Srpske organizovala manifestaciju „Najuspšješniji u privredi u 2012. godini“ – gdje je kao predstavnik firme dobila priznanje za značajan doprinos u ženskom preduzetništvu.

Hršumova podsjeća da će se gondola sastojati od 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, a 22 do samog vrha. Polazna stanica udaljena je 700 metara od magistralnog puta Sarajevo – Pale – Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.

Razdaljina do međustanice iznosi 3.100 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini, koja posjeduje veliki turistički potencijal, a on se, ako bude pravilno iskorišten, može pretvoriti u nordijski ski-centar.

Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra sa nadmorskom visinom od 1.581 metar, a izlazi iznad hotela „Bord“ na Jahorini, što znatno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom, te pješaka sa ulicom.

Ukupna visinska razlika iznosi 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara. Ukupan kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prevoz njih 2.000 tokom samo jednog časa.

Ukupan kapacitet parking-prostora na polaznoj stanici je 500 automobila i 35 autobusa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare