Nastavljen štrajk zaposlenih

0

MILIĆI – Zaposleni u Domu zdravlja „Sveti Nikola“ u Milićima nastavili su danas štrajk, zahtijevajući od poslodavca da im isplati najmanje dvije od četiri zaostale plate, te uplati neisplaćene doprinose i putne troškove.

Član Štrajkačkog odbora i predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja Nada Simić rekla je Srni da se radnicima te ustanove ni danas nije obratio niko od poslovodstva niti lokalnih vlasti kako bi se pokušao postići dogovor i pronašao izlaz iz ove situacije.

Ona je dodala da je za zaposlene svojevrstan šok bilo objavljivanje spiska 13 radnika te ustanove, koji su proglašeni tehnološkim viškom, i najava da će biti ukinute neke službe u Domu zdravlja „Sveti Nikola“, prije svega rentgen-služba i Centar za mentalno zdravlje.

„Od 13 prozvanih radnika 11 su zdravstvene struke, a dva nemedicinski kadar. Mi smo tu da branimo prava radnika, a ne da damo saglasnost da je neko višak“, rekla je Simićeva.

Ona je navela da sindikat Doma zdravlja nije mogao da pristane ni na linearno smanjenje plata zaposlenih od 20 odsto, jer je već dvije godine plata radnika te ustanove na najnižem koeficijentu po Zakonu od radu.

Načelnik opštine Milići Živojin Jurošević rekao je da štrajk, koji je počeo juče, neće riješiti nagomilane probleme u toj ustanovi.

On je naveo da ne može biti razgovora dok zaposleni štrajkuju, a bolesni ljudi ostaju bez zdravstvene usluge.

„Oni ne mogu da shvate u kakvoj se situaciji društvo nalazi. U mnogim privrednim subjektima otpuštaju se radnici i dijele se plate onoliko koliko ima novca na raspolaganju. U opštinskoj upravi od 1. januara smo uveli mjere štednje i svim zaposlenim smo smanjili plate za sedam, a funkcionerima za 24 odsto“, kaže Jurošević.

Podršku milićkim medicinarima da istraju u svojim zahtjevima dale su sindikalne organizacije domova zdravlja u Vlasenici, Šekovićima i Srebrenici, a na zahtjev milićkih medicinara u ovoj ustanovi danas boravi i republička inspekcija rada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare