Nastavljaju se aktivnosti na revitalizaciji Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području

0

Krajem oktobra prošle godine, Vlada RS kupila je imovinu Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Majdanima kod Sokoca. Ovim činom spriječena je nezakonita prodaja i različite manipulacije vezane za ovu ustanovu.

Nedavno je Vlada uplatila sredstva u iznosu od 877. 920 KM, koliko je i procijenjena vrijednost imovine. Ovih dana nastavljene su aktivnosti na oživljavanju rada Centra. Tim povodom, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu profesor dr Vesna Milić i profesor dr Grujo Bjeković danas su se sastali sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima.

Kako je u uvodnom dijelu razgovora rekao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, u prvim danima marta komisijski će biti obavljena primopredaja objekata, koje će nadzirati čuvarska služba opštine. Nakon toga slijede ranije utvrđene aktivnosti.

Ubrzo će se potpisati ugovor između Vlade Republike Srpske i Univerziteta Istočnom Sarajevo, u čijem sastavu će Centar na Majdanima biti posebna organizaciona jedinica. Opština Sokolac će pružiti potrebnu pomoć u daljim aktivnostima Univerzitetu Istočno Sarajevo kada je riječ o revitalizaciji Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko-planinskom području.

Bila je izgubljena skoro svaka nada da će se Centar vratiti u prvobitnu funkciju, ali zahvaljujući, prije svega, profesoru dr Gruju Bjekoviću, dekanu Poljoprivrednog fakulteta Vesni Milić, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske Stevu Mirjaniću, ministru obrazovanja Goranu Mutabdžiji, rektoru profesoru dr Mitru Novakoviću, prorektorima prof. dr Stevanu Trbojeviću, profesoru dr Radoslavu Grujiću, docentu dr Dejanu Bokonjiću, pokojnom Milanku Renovici, gradonačelniku Grada Istočno Sarajevo Nenadu Samardžiji, načelnicima opština sarajevsko-romanijske regije i Administrativnoj službi opštine Sokolac, ovaj posao je krenuo u pozitivnom smjeru. Vrlo je važno što se u ove aktivnosti ozbiljno uključila Vlada Republike Srpske, tako da je Centar došao u prave ruke. Ovo je trenutno jedna od najznačajnijih investicija u istočnom dijelu Srpske – rekao je Bjelica.

Kako je istakao on, uskoro će uslijediti poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za kinesku donaciju u poljoprivrednoj mehanizaciji, što će biti prilika da i Centar dobije nešto kada je riječ o poljoprivrednim mašinama.

Bjelica je prisutne upoznao i sa trenutnim statusom objekta bivše Osnovne škole u Ćavarinama.

Odbornici Skupštine opštine dali su saglasnost na raskid ugovora između opštine Sokolac i Univerziteta Banja Luka. Riječ je o Ugovoru o dodjeli dijela imovine opštine Sokolac za potrebe Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, koji je potpisan 2009.godine. Tim ugovorom objekat Osnovne škole u Ćavarinama trebalo je da se koristi kao nastavno-naučni centar banjalučkog Šumarskog fakulteta. Samo godinu dana kasnije ugovor je postao nevažeći, jer nijedna njegova odredba nije ralizovana, zbog čega je i došlo do njegovog prekida. U međuvremenu, objekat je pokriven i postavljena stolarija. Dobio sam saglasnost svih odbornika Skupštine opštine da se pomenuti objekat i pripadajuće zemljište ponudi Univerzitetu Istočno Sarajevo, kako bi se mogao koristiti u naučno-istraživačke svrhe – kazao je Bjelica.

Prema riječima dekana Poljoprivrednog fakulteta Vesne Milić, potrebno je uraditi kvalitetan elaborat i dostaviti ga Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Moramo uraditi ono što od nas očekuje ministar Mirjanić, koji je silnu energiju uložio da se dođe do povoljnog rješenja. Naravno, da nije bilo volje i želje lokalne zajednice, ko zna kako bi se odvijale aktivnosti. Uspjeli smo se izboriti da Centar ne ode u privatne ruke, čime bi sigurno izgubio svoju prvobitnu namjenu. Ako postoji ovakva institucija, poljoprivredniku će biti mnogo jasnije zbog čega treba da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Ona im uliva sigurnost – rekla je Milićeva, dodavši da su prioriteti Centra – proizvodnja sjemena krompira, potom proizvodnja sjemena krmnog bilja, a na kraju, proizvodnja sjemena žitarica.

Kako je naglasila Milićeva, vrlo važno je da Centar postane istraživačka baza.

Bavićemo se istraživačkim radom. U Centar treba da dolaze naučni radnici i studenti iz drugih zemalja. Treba učiniti sve da ovo područje bude po tome poznato – kazala je dekan Poljoprivrednog fakuleteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić.

Profesor dr Grujo Bjeković jedan je od onih koji su prvi ofanzivnije krenuli u posao oživljavanja rada Centra na Majdanima.

Urađeno je mnogo toga što smo se dogovorili kako bi se povratila bivša funkcija Centra. On mora da bude nosilac cjelokupne proizvodnje u oblasti poljoprivrede u brdsko-planinskom području. Naravno, biće to nastavna baza za studente Poljoprivrednog i Šumarskog fakulteta, ali neće biti dobro ukoliko to ne bude nastavna baza i za studente Tehnološkog fakulteta iz Zvornika, gdje se već vrše pripreme u tom pravcu – rekao je Bjeković.

Bjeković je mišljenja da bi trebalo i u upisnoj politici nešto promijeniti na području sokolačke opštine, da bi se obezbijedili potrebni kadrovi za rad u Centru.

Kako je rečeno danas, može se očekivati i pomoć Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koja je zainteresovana za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivrede u Sokocu.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments