Nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže

0

Načelnik Pala Boško Jugović potpisao je danas sa firmom „Buk promet“ iz Bijeljine ugovor vrijedan više od milion KM o nastavku izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture na području ove opštine.

Ugovor je potpisan u okviru projekta „Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republici Srpskoj“ koji se realizuje kreditnim sredstvima Evropske investicione banke /EIB/.

Jugović je rekao da će biti izgrađen glavni fekalni kanalizacioni kolektor koji će spriječiti da otpad ulazi u korito rijeke Miljacke i odvodiće ga na mjesto gdje će biti izgrađen prečistač.

On je naveo da ovaj projekat obuhvata i izgradnju vodovodnog dijela mreže Koran – Luke i sanaciju Vodovoda „Vrelo Prača“.

Jugović je rekao da bi radovi mogli da počnu u aprilu ili maju, čim uslovi budu dozvoljavali, a predviđeno je da budu završeni do Nove godine.

„Ovo je druga faza kreditnog aranžmana Evropske investicione banke ukupne vrijednosti 1.500.000 KM, uključujući i PDV“, rekao je Jugović novinarima nakon sastanka.

Direktor preduzeća „Buk promet“ Jovan Gajić pojasnio je da projekat podrazumijeva izgradnju kolektora u dužini od 2.600 metara, čime će otpadne vode biti odvođene izvan naselja, a konačno rješenje će biti prečistač.

„Još će se raditi i na proširenju vodovodne mreže Koran – Luke“, naveo je Gajić.

On je istakao da preduzeće „Buk promet“ ima dobru saradnju sa opštinom Pale, a na ovom projektu angažovaće oko 40 zaposlenih ljudi da bi završili radove prije jeseni.

Šef projekta „Vodovoda i kanalizacija Republike Srpske“ Radmila Mihić rekla je da su Pale jedna od 26 opština koje participiraju u ovom projektu prethodnih pet godina, te istakla da je ovo velika i značajna investicija za stanovništvo.

„Ova kreditna linija je jedna od najpovoljnijih koje imamo na području BiH. U kreditnom aranžmanu sa EIB je rok otplate 25 godina, osam godina je grejs period, a kamatna stopa koju smo do sada plaćali bila je 1,9 odsto“, navela je Mihićeva, koja je i pomoćnik ministra finansija Republike Srpske.

Ona je podsjetila da su tokom posljednje tri godine u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu na području Pala investirana tri miliona KM.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments