Nastavak istraživanja pećine na izvoru Mokranjske Miljacke

0

Kod pećine na izvoru Mokranjske Miljacke, u blizini Pala, ovog vikenda biće održan Međunarodni speleološki kamp, na kome će učestvovati veliki broj speleologa iz svih država bivše Jugoslavije i Italije, kao i naučnika iz Instituta za genetičko inženjerstvo iz Sarajeva. Vođa kampa, instruktor speleologije Admir Bajraktarević, izjavio je danas Srni da se očekuje ucrtavanje novih kanala, čime će ova pećina i zvanično postati najduža u BiH, ispred Vjetrenice u Povom polju, koja je dugačka 6 700 metara.

U pećini na izvoru Mokranjske Miljacke tokom ranijih istraživanja pronađene su i neke nove životinjske vrste koje su, kako se pretpostavlja, potpuno nove za nauku, što bi trebalo da potvrde rezultati daljih naučnih ispitivanja.

Pećina na izvoru Mokranjske Miljacke pruža mogućnosti za razvoj ekstremnog /avanturističkog/ turizma, koji je sve popularniji, a upražnjavaju ga specifične grupacije turista svjesnih u kakve se rizike upuštaju i kakva je oprema potrebna na tako teškom terenu.

Naučnici i speleolozi poručuju da bilo kakvo unutrašnje uređenje ove pećine i elektrifikaciju treba po svaku cijenu izbjeći radi zaštite njene ljepote i živog svijeta koji je naseljava.

Temperatura vode od oko 6,2 stepena Celzijusa zahtijeva korišćenje specijalne opreme, jer je duži boravak u pećini bez toga nemoguć.

Uporedo sa ucrtavanjima kanala, biće vršena i biospeleološka istraživanja, odnosno određivanje taksonomske pripadnosti nađenih jedinki, nakon čega slijedi i njihova molekularno-genetička determinacija.

Pećina na izvoru Mokranjske Miljacke nalazi se nedaleko od Kadinog sela, u zaseoku Vrelo, u podnožju krečnjačkog masiva Gradina, oko sedam kilometara od Mokrog.

Italijanski speleolog Simone Milanolo, koji je najzaslužniji za otkrivanje ljepota ove pećine, naglašava da je za iskorišćavanje njenih turističkih potencijala potrebna samo dobra reklama i poboljšanje kvaliteta lokalnih puteva.

„Uključivanjem lokalne populacije moguće je razviti agriturističku aktivnost – nakon posjete pećini veoma je ugodno pojesti tipičnu lokalnu hranu i popiti domaću rakiju ili čaj od ljekovitog bilja“, kaže Milanolo.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić ranije je obećao da će opština obezbijediti određena sredstva da bi pećina na izvoru Mokranjske Miljacke postala turistička atrakcija, ali, osim postavljene gvozdene kapije i djelimično zakrpljenih rupa na lokalnom putu, do sada niša nije učinjeno.

U dosadašnjim istraživanjima ovog dragulja prirode učestvovali su članovi speleoloških udruženja „Gruppo Grotte Novara“ i „Gruppo Speleologico Bolognese“ iz Italije, „Atom“ iz Zavidovića, „Speleo Dodo“ iz Sarajeva „Eko-Viking“ iz Visokog, te „Netopir“ i „Ponir“ iz Banjaluke, kao i speleolozi iz Hrvatske i Crne Gore.

Novinska agencija SRNA medijski je pokrovitelj ovih istraživanja, u pokušaju da animira lokalne, ali i republičke nadležne institucije da se aktivno uključe i pomognu materijalno i tehnički speleolozima, koji sve troškove organizovanja naučnih ekspedicija snose sami, uz dobru volju lokalnog stanovništva.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare