Nastavak gradnje pozorišta – veliki poduhvat Vlade Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nastavak izgradnje pozorišta u Istočnom Sarajevu je veliki poduhvat Vlade Republike Srpske u oblasti kulture, kaže za Srnu reditelj Vitomir Mitrić.
„Srpski narod sarajevskog polja sa tradicijom i kulturom učvrstio je svoje korijene i u pozorišnom životu Sarajeva. Značaj Despića kuće i činjenice da su se u njoj odigravale prve klasične pozorišne predstave, govori o utemeljenju pozorišnog života na ovim prostorima“, podsjetio je Mitrić.

On ističe da je postojanje pozorišta kao institucije istorijski odnos države prema pozorišnoj umjetnosti, dok je pozorišna zgrada simbol ustanove koja ima moć i u kojoj izgovorena riječ znači mnogo više u odnosu na alternativne prostore.

Prema njegovim riječima, pozorište predstavlja državu, odnosno onaj njen segment koji je vrijedan poštovanja.

Mitrić vjeruje da ideja o formiranju narodnog pozorišta Srpsko Sarajevo sa sjedištem u Vogošći, koja je potekla 1995. godine, traje i danas.

On izražava uvjerenje da će se taj istorijski datum desiti ubrzo i da će biti osnovano pozorište u Istočnom Sarajevu, gdje je počela njegova gradnja i gdje će započeti novi pozorišni život, sa profesionalnom produkcijom predstava.

„Riječ pozorište ima dvostruko značenje – označava i pozorišnu zgradu i teatarski život. Model građanskog nacionalnog pozorišta podrazumijeva objekat pozorišta i formiranu instituciju oko koje će se okupljati glumci, pisci, reditelji, producenti, muzičari, kulturni radnici i publika. U funkcionisanju pozorišta vodeću ulogu ima državna vlast, gradska i opštinske uprave koje i finansiraju pozorište“, navodi on.

Mitrić, koji je direktor „Forum tetra“ iz Istočnog Sarajeva i začetnik nekoliko međunarodnih festivala u oblasti filma, lutkarstva, poezije za djecu, podsjeća da je Vlada Republike Srpske usvojila Strategiju razvoja kulture Srpske od 2017. do 2022. godine.

On smatra da je neophodno podsticanje razvoja pozorišnih sredina koje su prepoznate kao relevantne, a riječ je o Trebinju, Bijeljini, Doboju, Gradišci i Istočnom Sarajevu, uz adekvatno unapređenje i njegovanje postojećih pozorišnih sredina.

Prema njegovim riječima, od posebnog značaja je i zakon o pozorišnoj djelatnosti koji reguliše osnivanje i funkcionisanje ove institucije.

Uspjesi postignuti u festivalskoj djelatnosti, ističe on, zahvaljujući Vladi Republike Srpske i Ministarstvu prosvjete i kulture dostigli su zrele i zavidne godine sa visokim umjetničkim i originalnim kvalitetom.

„Smatram da su programske aktivnosti Forum teatra, Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Muzičke akademije, kao i i manifestacije koje ove tri institucije organizuju proteklih 20 godina, doprinijele da se u Istočnom Sarajevu počne ozbiljno razmišljati i krenuti u radikalne promjene u osmišljavanju kulturne politike koja do sada nije postojala“, rekao je on.

Mitrić navodi da uz formu sada postoji i politička volja da grad Istočno Sarajevo, osnivanjem pozorišta, postane centar kulture istočnog dijela Republike Srpske.

On smatra da pozorište „po volji svih“ treba da sprovodi ispravnu kadrovsku politiku i mora da bude neopterećeno glomaznom strukturom, te da stvara umjetnički kadar i realizuje sopstvenu produkciju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare