Nastava počela u svim osnovnim i srednjim školama

0

ISTOČNO SARAJEVO – U svim osnovnim i srednjim školama na području grada Istočno Sarajevo jutros je počela nastava u školskoj 2015/2016. godini, rekla je Srni stručni saradnik za obrazovanje u Gradu Vinka Berjan.
Berjanova je naglasila da je jutros u školske klupe sjelo 4.900 osnovaca, od kojih je 602 prvačića, što je nešto više nego prošle godine.

„Na području Sarajevsko-romanijske regije u ovoj školskoj godini imamo povećan broja učenika, dok je u osnovnim školama `Trnovo` i `Aleksa Šantić` u Vojkovićima smanjen broj učenika“, naglasila je ona.

Berjanova je navela da je ove školske godine upisano 2.900 srednjoškolca, te da je pri upisu najviše interesovanja iskazano za gimnaziju i medicinsku školu, dok je slabo interesovanje za zanimanja trećeg stepena.

„To je problem kojim treba da se pozabavi šira društvena zajednica i pokuša da nađe rješenje“, kaže Berjanova.

Berjanova je naglasila da su tokom raspusta okrečene učionice i u osnovnim i srednjim školama, te da su stvoreni optimalni uslovi za održavanje nastave.

Prema njenim riječima, u Osnovnoj školi /OŠ/ „Petar Petrović NJegoš“, Istočna Ilidža, i ove godine nemaju dvoranu za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, ali su u toku pregovori između resornog ministarstva i lokalne zajednice da se i ovaj problem riješi.

Berjanova je rekla da su u OŠ „Jovan Dučić“, zalaganjem rukovodstva škole, opštine i grada, kao i privrednika sa područja opštine Istočna Ilidža zamijenjeni prozori na 10 učionica, a u OŠ „Aleksa Šantić“ u Vojkovićima je opremljen novi kabinet informatike.

Kada su u pitanju srednje škole, Berjanova kaže da je tu problem nedostatak školske zgrade za Srednju školu „28. juni“ i Srednjoškolski centar Istočna Ilidža, koje su trenutno smještene u jednoj zgradi.

„Lijepa vijest je da je Srednjoškolski centar `28. juni` na poklon dobio balon-salu od naših iseljenika iz Australije, a nastavu fizičkog vaspitanja u njoj će održavati obje ove srednje škole“, istakla je ona.

Berjanova je naglasila da je nastava u osnovnim i srednjim školama stručno zastupljena, te dodala da su tokom ljeta bili raspisani konkursi za popunu radnih mjesta u onim školama gdje se pojavila potreba za novim nastavni kadrovima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare