Nasilje u porodici i odgovor zajednice

0
Nasilje u porodici i odgovor zajednice

ZVORNIK – U Zvorniku je danas, u organizaciji gradske Komisije za jednakost i ravnopravnost polova održana tribina o temi „Nasilje u porodici i odgovor zajednice“.

Predsjednik Komisije za jednakost i ravnopravnost polova grada Zvornika Dragana Milošević rekla je da se Komisija, organizovanjem ove tribine, pridružila aktivnostima Centra za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske koje su pokrenute povodom obilježavanja 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.

„Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama bio je 25. novembra i sve do 10. decembra obilježavaju se dani aktivizma. Cilj tribine je da ukažemo na aktivnosti Gradske komisije koja ne samo danas, nego tokom cijele godine, podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje odnosa među polovima“, dodala je Miloševićeva.

Ističući da je ova oblast veoma specifična, Miloševićeva je rekla da se nasilje nad ženama u porodici odvija u privatnoj sferi, a da se dobro zna da je jako teško izaći iz sfere privatnosti i prijaviti nasilje.

„Zato ovim putem želimo da sistemski uvežemo sve segmente našeg društva da se prihvate odgovornosti i uloge na sprečavanju nasilja u porodici i da zajedno poručimo da ne treba da prećutimo nasilje nad ženama, nasilje nad djecom, nasilje nad muškarcima“, rekla je Miloševićeva.

Član gradske Komisije Biljana Pisić govorila je na tribini o temi „Postupanje i saradnja nadležnih subjekata na zaštiti žrtava nasilja u porodici“, dok je psiholog Dragana Petrović govorila je o „Psihologiji nasilnika i žrtve“.

Nikola Drobljak iz Centra za socijalni rad govorio je o temi „Zaštita žrtava nasilja u porodici“, predstavnik Policijske uprave Mladen Kojić o „Nasilju nad ženama, stanju na terenu i reakciji policije“, dok je predsjednik Osnovnog suda Zvornik Slavica Tadić govorila o temi „Pogled iz sudnice, pravni okvir u Republici Srpskoj“.

Amra Hamidović iz Misija OEBS-a u BiH govorila je o temi „Nasilje u porodici -zapažanja Misije OEBS-a u BiH“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare