Narodna biblioteka Pale: Besplatna članarina za đake prvake

0

Narodna biblioteka Pale je istorijski sljedbenik Narodne knjižnice i čitaonice (NKiČ) osnovane 12.01.1921. u jednoj privatnoj zgradi u Palama.

Biblioteka se danas nalazi u zgradi Doma kulture, a 2008. godine je imala ukupno 27 360 knjiga. Od početka 2012. godine u biblioteku je učlanjeno oko 400 korisnika, a taj broj se godišnje penje do 600 članova, što je za opštinu Pale koja broji 30.000 stanovnika, mali broj. Oko 400 učlanjenih korisnika na godišnjem nivou pročita oko 20.000 knjiga.

Članarina je ostala na nivou prošlogodišnje (10 KM), a za djecu poginulih boraca sa područja cijele Republike Srpske članarina je besplatna kao i za studente koji su djeca poginulih boraca, a koji dolaze iz drugih opština.

„Od ove školske godine, za djecu prvog razreda (2005. i 2006. godište) članarina je takođe besplatna. Želimo da povećamo čitalačku publiku i da otvorimo vrata biblioteke đacima.

Ono što bi željeli da istaknemo, je da smo pokrenuli izdavačku djelatnost, za koju smo dobili saglasnost od Ministarstva, a u toku je procedura registracije kod suda. Ovom prilikom pozivamo sve građane koji pišu i koji žele da objave svoja djela da nas posjete jer ćemo im i mi pružiti tu mogućnost.

Takođe molimo naše sugrađane koji imaju starije knjige ili fotografije koje su vezane za prostor opštine Pale da ih doniraju našem zavičajnom odjeljenju.

Naše zavičajno odjeljenje broji oko 1200 knjiga, tu imamo kasete i CD-ove sa sadržajem vezanim za opštinu Pale i možemo slobodno i sa sigurnošću reći da je naše zavičajno odjeljenje jedno od najboljih u Republici Srpskoj“, izjavila je Nada Gajović direktor Narodne biblioteke Pale.


Dječije odjeljenje u planu

„U planu Narodne biblioteke Pale je da napravimo dječije odjeljenje, koje već postoji, ali za sada je to samo improvizovani hodnik, gdje stoje police i knjige. Voljeli bi da osposobimo neku prostoriju koju bi je opremili dječijim klupama. Sa takvim prostorom, djeca nam ne bi dolazila samo da uzmu knjigu, već i da provedu neko vrijeme u biblioteci.

Razmišljali smo i o nekoj recitatorskoj sekciji, u sklopu dječijeg odjeljenja. Jedini problem je nedostatak prostora i rješavanje tog pitanja nam je prioritet u skorije vrijeme“, zaključila je Nada Gajović direktor Narodne biblioteke Pale.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare