Napredak, u saradnji s Vladom Republike Srpske

0

Grad Istočno Sarajevo uskoro će prema Vladi Republike Srpske kandidovati infrastrukturne projekte, vrijedne oko tri miliona maraka, za područje šest lokalnih zajednica, najavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Ćosić je u intervjuu Srni objasnio da su projekte predložile opštine, a u potpunosti će ih sprovesti grad.

On je za narednu godinu najavio i izdvajanje više sredstava za sport, kulturu i nevladin sektor na području svih šest gradskih opština.

„Pokrenuli smo inicijativu, drago mi je da ju je Vlada Republike Srpske prihvatila“, rekao je Ćosić.

On je podsjetio da je u toku izgradnja parka prirode „Trebević“ i izrazio očekivanje da do polovine iduće godine bude osnovano preduzeće, koje će upravljati tim parkom.

„Postoji mogućnost, što bi bilo još bolje, da Vlada osnuje svoje preduzeće, koje će upravljati tim parkom“, rekao je Ćosić i ocijenio da će to biti „jedan od najvećih uspjeha gradske uprave, jer je značaj Trebevića za Istočno Sarajevo ogroman, te se ne smije dozvoliti njegova urbanizacija“.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je najavio da će se gradska uprava ubuduće značajnije uključiti i u obilježavanje slave grada, dana Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića.

Ćosić je najavio da će u narednih mjesec dana biti predstaavljeno idejno rješenje memorijalnog kompleksa svim Srbima, stradalim u tri rata, čiju će izgradnju podržati i Vlada Republike Srpske.

„Ekskluzivno vam najavljujem da će taj kompleks biti izgrađen. Imamo pravo da kažemo da su Srbi na ovom području stradali. To će biti jako specifičan i lijep kompleks. Moći ćemo sami sebi, a i svima da pokažemo slovom i brojem koliko su Srbi doprinijeli i koliko su stradali na ovim područjima, u funkciji stvaranja razliičitih država“, poručio je Ćosić.

On je rekao da predstoji i definisanje izgradnje „Kapije Istočnog Sarajeva“, izgradnja spomenika Republici Srpskoj na Palama i spomenika žrtvama NATO bombardovanja, čime će biti jasno definisana i razvijena kultura sjećanja na bližu i dalju istoriju Srba.

Ćosić je istakao da vjeruje da će Vlada Srpske podržati i završetak Muzeja Republike Srpske na Palama, kao i Narodnog pozorišta Republike Srpske u Istočnom Novom Sarajevu.

On je najavio da je za idući godinu u planu i prvo veliko okupljanje svih Srba iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koji su iz nekog razloga napustili ovo područje.

„Očekujemo da će se okupiti između 500 i 1.000 ljudi. Ponudićemo im da se u mjesto, iz kojeg su otišli, vrate kroz kvalitetne projekte“, rekao je Ćosić.

VELIKI I DOVOLJAN PRIVREDNI POTENCIJAL ISTOČNOG SARAJEVA

Ćosić je oicijenio da površina Istočnog Sarajeva od 1.420 kilometara kvadratnih ima prostora za različite privredne aktivnosti. Od proizvodnih djelatnosti Ćosić je istakao drvopreradu.

„Na području našeg grada imamo proizvođače, koji brinu o sječi drvnih sortimenata. To su šumska gazdinstva `Treskavica – Trnovo`, `Romanija – Sokolac` i `Jahorina – Pale`, a imamo i drvoprerađivače“, rekao je Ćosić i posebno naglasio potencijale opština Pale i Sokolac.

On je dodao da je u planu rada gradske uprave u narednim godinama da s Vladom Republike Srpske formira centar za finalizaciju drvoprerade.

„Plan je kroz javno i privatno partnerstvo, odnosno kroz javna ulaganja u savremene mašine, dostići viši stepen finalizacije. Da ne budemo svedeni samo na proizvodnju peleta i unutrašnje i vanjske stolarije, već da idemo i u proizvodnju namještaja“, pojasnio je Ćosić i dodao da bi time bio zaposlen i veliki broj ljudi.

On je rekao da je izvoz drveta iz ovog dijela Republike Srpske daleko veći, nego uvoz.

Ćosić je dodao da ne treba zaboraviti ni poljoprivredno prehrambenu industriju, jer samo opština Sokolac godišnje isporuči pet miliona litara mlijeka, različitim mljekoprerađivačima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je podsjetio i da je na području tog grada razvijena i mesna industrija, ali su u planu jačanje osnovnog stada, obnova smještajnih kapaciteta za držanje stoke i jačanje klasterizacije.

„Ne treba zanemariti ni zasade voća u padinskim dijelovima, kao ni trgovinu i ugostiteljstvo, naročito u opštinama Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža“, rekao je Ćosić i dodao da tu postoje značajni uslužni kapaciteti iz oblasti ugostiteljstva i trgovine, koji mogu snabdijevati, ne samo tržište Istočnog Sarajeva, nego i Kantona Sarajevo.

On je najavio da će Istočno Sarajevo biti prvi grad u Republici Srpskoj i BiH, koji će imati maloprodajni lanac firme „Lidl“, u kojem će biti zaposlen određeni broj ljudi, a i proizvođači će imati priliku da se njihovi proizvodi nađu u prodaji u tim trgovinama.

Prema njegovim riječima, turizam je jedna od okosnica razvoja Istočnog Sarajeva.

Iako je Istočno Sarajevo prvenstveno orijentisano na planinski turizam, Ćosić ističe da ovaj grad ima potencijal i za lovni, vikend, religijski, kao i tranzitni turizam, jer turisti na ovom području mogu boraviti nekoliko dana, a posjećivati ostale dijelove Republike Srpske i BiH, prvenstveno zbog blizine aerodroma u Sarajevu.

Ćosić očekuje da će biti formirana jedna turistička organizacija na nivou grada Istočnog Sarajeva, sa šest opštinskih turističkih infocentara, čija će primarna uloga biti povezivanje sa svim turističkim ponuđačima i jasno utvrđivanje svih turističkih manifestacija od značaja.

„Kroz to ćemo na kvalitetan način ispromovisati svako turističko mjesto u Ističnom Sarajevu“, rekao je Ćosić i najavio posjetu Dubaiju, u novembru, s ciljem uvezivanja s turističkim operaterima, radi dovođenja turista s tog tržišta u Istočno Sarajevo.

On je posebno istakao male preduzetnike ovog grada, koji zapošljavaju po jednog ili dva radnika i ocijenio da su oni izuzetan potencijal Istočnog Sarajeva.

„Mislim i da prisustvo fakulteta, posebno Ekonomskog, može izroditi novu generaciju menadžera, koja će u tom preduzetničkom smislu pokretati djelatnosti“, rekao je Ćosić i ocijenio da će subvencionisanje zapošljavanja i novih tehnologija, uz podršku Vlade Republike Srpske, dovesti do povećanja broja preduzeća, prihoda i profita.

On je izrazio uvjerenje da Vlada Republike Srpske neće odustati od ulaganja u metalsku industriju na ovom području, koja je, kako je naveo, trenutno u zastoju.

„U zadnje vrijeme imamo situaciju da se namjenska industrija Srbije pozicionira u Republici Srpskoj, pa mislim da može naći prostor i u Istočnom Sarajevu“, rekao je Ćosić.

TUNEL OD ISTOČNOG NOVOG SARAJEVA DO PALA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je naveo i da je ponovo pokrenuta inicijativa za izgradnju tunela od opštine Istočno Novo Sarajevo do Pala.

„Ta priča postoji već dvadesetak godina i 2004. godine je prezentovana u formi izgradnje tunela dužine dva kilometra, koji bi išao od Stanice Pale, kroz Radonjiće do lokacije Udež, pa tu ušao u Trebević i izašao na Stanojeviće“, precizirao je Ćosić i pojasnio da je ta ideja sad unaprijeđena, te da će sigurno doći do idejnog rješenja u ovoj, ili idućoj godini.

SARADNJA SA SARAJEVOM

Ćosić je ukazao na politiku, kao najveću prepreku saradnje ovog grada sa Sarajevom.

„Prepreke su isključivo političke prirode, koje su izazvane potcjenjivanjem Istočnog Sarajeva od Sarajeva. Kada budu prestali da nas potcjenjuju, priznaju Istočno Sarajevo kao administrativnu cjelinu i shvate da je to ozbiljan grad, sa 65.000 stanovnika, tada ćemo sigurno bolje sarađivati“, poručio je Ćosić.

On je naveo primjer Evropskog olimpijskog festivala mladih „Ejofa“, koji su zajednički organizovala ova dva grada, i dodao da je previše novca utrošeno, a da je dobit nikakva.

„Uspješno organizovani Evropsko prvenstvo u boksu za školarce i biciklistička trka, čije su kvalifikacije održane u Istočnom Sarajevu, gdje će u oktorbru biti održano i Svjetsko prvenstvo u biciklizmu, dokaz su da sami možemo mnogo bolje“, zaključio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare