Napredak u inkluziji djece sa teškoćama u razvoju

0
Napredak u inkluziji djece sa teškoćama u razvoju

FOČA – Servis centar „Tračak nade“ u Foči u potpunosti opravdava postojanje jer je, zahvaljujući njegovim aktivnostima, vidljiv napredak u uključivanju lica sa teškoćama u razvoju u društvene tokove, ocijenila je predstavnik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Dragica Radović.

Radovićeva je istakla da djeca i lica sa invaliditetom i teškoćama u razvoju imaju iste potrebe kao i svih drugi članovi društva, a samo imaju poteškoće da ih zadovolje.

„Konvencija o pravima djeteta, ustavi Republike Srpske i BiH, kao i drugi zakonski propisi obavezuju društvo da obezbijedi uslove da se ova lica uključe u sve životne tokove i ne budu diskriminisana. Nažalost, kao društvo smo daleko od toga, ali, zahvaljujući upornošću pojedinaca, institucija i službi dešava se određeni napredak o čemu svjedoči i ovaj servis centar“, rekla je Radovićeva.

Ona je u Servis centru „Tračak nade“ prisustvovala radionici „Zajedno stvaramo čarobni svijet“, koja je organizovana povodom Nedjelje djeteta.

Djeca, ali i odrasli korisnici Centra, na maštovit način, a uz pomoć volontera-studenata Medicinskog fakulteta, koristeći kombinaciju raznih likovnih tehnika, unijeli su više živosti i veselih boja u ovu posebnu sedmicu, da bi skrenuli pažnju na prava koja im jednako pripadaju kao i ostalim članovima društva, poput prava na igru, na slobodu i život sa roditeljima, na topao dom.

Radionica je dio projekta američke agencije USAID kojim je uspostavljen regionalni Servis centar u Foči u koji, osim korisnika iz Foče i Čajniča, dolaze i djeca iz federalne opštine Foča-Ustikolina.

„Sa predstavnicima USAID-a dogovorili smo i za naredne dvije godine finansiranje Centra. Imamo dobru saradnju i sa lokalnom zajednicom, koja nam je obezbijedila prostor i pruža nam podršku“, kaže predsjednik Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić.

Projekat je počeo u decembru prošle godine, a u prvoj godini USAID je obezbijedio 50.000 KM, dok bi u naredne dvije godine trebalo da izdvoji 75.000 KM.

Korisnicima su ovdje dostupne besplatne usluge defektologa, psihologa, logopeda i medicinskog tehničara, a u planu je dovođenje i fizioterapeuta.

Unikatni radovi nastali u Servis centru „Tračak nade“ biće dio prodajne izložbe za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare