Napravio mapu kružnog pohoda na Maglić

0
Napravio mapu kružnog pohoda na Maglić

FOČA – Fočanski zaljubljenik u prirodu Dragan Ivanović napravio je kombinujući dži-pi-es aplikaciju na mobilnom telefonu i program „Gugl ert“, zanimljivu skicu pohoda na Maglić – najvišu i najatraktivniju planinu Srpske i BiH, visoku 2.386 metara.

Skicu staze, dobijene pomoću aplikacije, koja prati koordinate i memoriše pređeni put, ubacio je u „Gugl ert“ trodimenzionalni prikaz Maglića, pa je tako nastala veoma korisna planinarska mapa.

Putanja je na skici obilježena crvenom, a granica BiH i Crne Gore žutom linijom.

Ivanović je sa svojim prijateljima izabrao opciju uspona na krov BiH sa Prijevora, koja je zahtjevnija od one sa Trnovačkog jezera, ali koja omogućava kružni obilazak Maglića.

Prijevor, do kojeg se moži doći automobilom, nalazi se na 1.667 metara nadmorske visine, a do vrha Maglića potrebno je preći 2,35 kilometara.

„Uspon smo savladali za dva i po sata, ali je iskusnijim planinarima u dobroj kondiciji potrebno sat manje. Na dva mjesta se nalaze sajle, potrebno je pažljivo birati mjesto, gdje se staje i provjeravati svaki kamen“, kaže Ivanović.

Put dalje vodi grebenom na crnogorsku stranu Maglića do Trnovačkog jezera, na 1.517 metara iznad mora, a dužina te dionice je 5,05 kilometara.

„Put od vrha do jezera trajao je tri sata, s tim što smo skretali na vodu, za šta nam je trebalo petnaestak minuta. Prva dva sata su šetnja za uživanje, predjeli su fenomenalni za razgledanje i fotografisanje, dok je završni sat do jezera naporno spuštanje niz stazu sa dosta kamenja koje se osipa“, kaže Ivanović.

Završna, treća dionica pohoda je od Trnovačkog jezera, preko Suhe jezerine /1.341 metar nadmorske visine/, do polazne tačke Prijevora.

Dugačka je 4,75 kilometara i pješačenje traje oko dva sata.

Ukupna dužina ove kružne trase, kojom se mogu detaljno sagledati sve ljepote Maglića i planina koje ga okružuju, iznosi 12,15 kilometara.

Kružni pohod ove grupe planinara, kojoj se nije žurilo, u laganoj šetnji sa zadržavanjima na vrhu i na jezeru, ali i na mnogo mjesta na kojima je pravila pauze za fotografisanje, trajao je 10 časova i 40 minuta.

Sa Prijevora su krenuli u 8.30 časova, a na isto mjesto vratili su se u 19.10 časova.

Za prikaz ljepota Maglića kroz objektiv fotoaparata bilo je zaduženo oko Damjana Drakula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare