Napad na autonomiju Srpske

0

BEOGRAD – Republika Srpska danas se suočava sa najvećim pritiscima od 2009. i vremena propasti pokušaja nametanja reformi Ustava BiH posredstvom „Butmirskog paketa“, navedeno je u novom izvještaju o političkim pravima Srba u regionu za 2020/2021. godinu.

Okolnosti govore u prilog tvrdnji da je stanje najsličnije vremenu prije 2006. godine, kada je sa mjesta visokog predstavnika UN otišao Ešdaun, piše u izvještaju, koji je objavio Napredni klub iz Beograda, na čijem je čelu istoričar Čedomir Antić.

Autori su naveli da je u BiH nastavljeno razvlašćivanje Srpske, a posebno su problematične manipulacije sa Centralnom izbornom komisijom BiH te uvođenje Zakona o kažnjavanju negiranja genocida koji treba da posluži kao verbalni delikt za sve političare koji žele da sačuvaju autonomiju Srpske.

„Visoki predstavnik je tolerisao otimanje prava Srpske u Centralnoj izbornoj komisiji, etničko čišćenje sudstva u BiH, otimanje zemljišta Srpske pod firmom uspostave vojne imovine. Nelegalno je imenovan novi visoki predstavnik, nametnut je i autoritarni zakon o sprečavanju negiranja genocida, a zemlja uvedena u političku i ustavnu krizu“, istakao je Antić.

Kao odgovor na dalje povezivanje Srbije i Srpske/BiH, pomoć koju je Srbija ponudila građanima te veliki rast optimizma posle uspeha litija u Crnoj Gori, Antić je naveo da je počeo udar na autonomiju Srpske, prenosi „Glas Srpske“.

U izvještaju su podsjetili da su zahtjevi za ukidanje entiteta, pa čak i kantona učestali, a ukazali su i na poruke za Srbe koje je početkom godine iznio, kako navode, bošnjački vođa Bakir Izetbegović o tome da su loši.

Podsjetili su i da je dojučerašnji visoki predstavnik Valentin Incko tražio da Narodna skupština oduzme dodijeljena odlikovanja osuđenima za ratne zločine, a nije zabilježeno da je slično tražio bilo kojoj ustanovi FBiH radi, na primjer, oduzimanja odlikovanja preminulom haškom osuđeniku Rasimu Deliću.

Analizirajući stanje na terenu u regionu, naglašeno je da je u Hrvatskoj i dalje vidljiva antisrpska kampanja, evidentirani su brojni napadi na Srbe na Kosovu, dok u Sjevernoj Makedoniji prvi put u Vladi dominiraju manjinski Albanci.

Srpski narod u Albaniji uživa sasvim ograničena prava, dok u Sloveniji ne uživaju ni prava nacionalne manjine iako su najveća manjinska zajednica i uprkos tome da na svaki način malobrojniji Slovenci uživaju puna prava u Srbiji. Stanje Srba u Mađarskoj i Rumuniji je dobro, kao i proteklih godina.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Glas Srpske)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments