Najznačajniji dan za Srpsku – 9.januar

0
Najznačajniji dan za Srpsku - 9.januar

SOKOLAC – Delegacije Boračke organizacije opštine Sokolac, mladih opštinskih odbora SDS-a, SNSD-a i PDP-a položile su danas na Sokocu vijence na Centrani spomenik poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, te poručili da Srpsku nikada niko neće uspjeti da ugasi.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je novinarima da svima mora biti jasno da je 9. januar najznačajniji dan za Republiku Srpsku jer su tog dana prije 26 godina predstavnici srpskog naroda i zvanično proglasili stvaranje Republike Srpske.

On je rekao da su nakon toga na uslijedili nemili događaji, ali da je, ipak, to bio period za ponos u kome su srpski borci stali u zaštitu i odbranu svoje Republike Srpske i stavili pečat ne njeno stvaranje.

„Jeste da je to skupo plaćeno, sa više od 22.000 života naših najboljih drugova, ali ovo dan kada se kod ovog spomenika trebamo prekrstiti i pomoliti za njihove duše, jer su oni ti koje ne smijemo zaboraviti. Svi članovi, pa i demobilisani borci, njihova djeca i ratni vojni invalidi, ipak, uživaju u onome što smo tih 90 godina napravili“, istakao je Lalić.

On je naglasio da Republika Srpska još nije ono što bi srpski borci voljeli da bude, te da je i dalje na mnogo načina osporavana, prvenstveno iz BiH, koju u Boračkoj organizaciji, kako to otvoreno kažu, ne smatraju svojom državom.

„Mi smo ratnih godina mislili smo da će Republika Srpska biti drugačija, ali ipak stremimo svom cilju i nadamo se da ćemo jednog dana dočekati ono zašto su sva naša braća dala svoje živote – da Srpska bude samostalna, nezavisna i da uživamo u onim rezultatima njihove i naše borbe, da uživamo u ovoj našoj državi – prvoj srpskoj državi sa ove strane Drine, koju smo stvorili zajedno“, poručio je Lalić.

On je dodao da danas Boračka organizacija Republike Srpske učestvuje u obilježavanju 9. januara sa dva ešelona sa po 49 predstavnika, koji će marširati iza Policije Republike Srpske u svečanom defileu u Banjaluci, uz ratne zastave brigada Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je podsjetio da je visoka cijena plaćena za Republiku Srpsku i da je na današnji dan 1992. godine čvrstim stavom Kluba poslanika srpskog naroda u Skupštini BiH donesena odluka o stvaranju Srpske.

On je dodao da je tada jasno stavljeno do znanja predstavnicima drugih naroda da ne mogu vršiti majorizaciju srpskog naroda i njihovih predstavnika i da se njihova tadašnja odluka o otcjepljenu BiH od Jugoslavije pokazala kao avantura.

„Mi smo tada odlučili da konstituišemo Skupštinu srpskog naroda u BiH, čija su osnovna politika i cilj te program i plan bili da se sačuva tadašnja Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, bar u skraćenim granicama, da u njenom sastavu ostanu četiri države te da se da puna podrška u očuvanju Jugoslovenske Narodne Armije“, naveo je Bjelica.

On je podsjetio na proces stvaranja Vojske Republike Srpske, koja je, kako je naglasio, formirana od jedinica Teritorijalne odbrane, srpskih predstavnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova i naroda koji se pridružio odbrani Republike Srpske, čije je priznanje ostvareno potpisivanje Dejtonskog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare