Najveći problemi – zagađene rijeke i nepropisno odložen otpad

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području grada Istočno Sarajevo najveći ekološki problem predstavlja zagađenost rijeka i nepropisno odlaganje otpada, rekla je predsjednik Udruženja za zaštitu i očuvanje životne sredine „Eko-Željeznica“ iz Istočne Ilidže Ana Simović, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Ona je ocijenila da je stanje takvo zbog niske svijesti ljudi o značaju zaštite životne sredine zbog čega je potrebno na tome raditi.

„Područje opštine Istočna Ilidža je najzagađenije jer se u tu opštinu najmanje ulaže“, rekla je Simovićeva Srni.

Simovićeva je navela da Udruženje, promocijom ekološkog časopisa „Čuvarkuća“, nastoji da podigne svijest o značaju čovjekove okoline, kao i da pokaže način na koji građani mogu da doprinesu njenom očuvanju.

„Podrška lokalnih vlasti je slaba, dok najveću podršku imamo od Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske, Ministarstva trgovine i turizma Srpske, te Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske, koji ujedno i finansiraju sve projekte koji su u vezi sa zaštitom životne sredine“, istakla je Simovićeva.

Ona je dodala da se aktivnosti koje Udruženje sprovodi najčešće odnose na čišćenje rijeka i uređenje izletišta, kao i planinarskih staza.

Udruženje za zaštitu i očuvanje životne sredine „Eko-Željeznica“ iz Istočne Ilidže djeluje na cijelom području grada Istočno Sarajevo.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna, na dan kada je u Stokholmu 1972. godine održana Konferencija UN posvećena životnoj sredini, na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine UN.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare