Najveći broj slučajeva nasilja u porodici na području opštine Pale

0

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u 2012. godini evidentirano je 19 krivičnih djela nasilja u porodici, što je na istom nivou kao prethodne godine. Portparol ovog centra Danka Tešić rekla je Srni da je nadležnom tužilaštvu prijavljeno 19 lica zbog nasilja u porodici, od kojih sedam povratnika u vršenju ovih krivičnih djela.


Ona je naglasila da je najveći broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici na području opštine Pale – osam ili 42,10 odsto od ukupno registrovanih, a slijede Foča sa četiri, Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad sa po dva i po jedno na Sokocu, u Rogatici i u Višegradu.

Tešićeva je istakla da je pojava nasilja u porodici na području Centra prisutna, ali da ne poprima veće razmjere.

„Zakonom propisane mogućnosti prijavljivanja i sankcionisanja nasilja u porodici značajno su ohrabrile žrtve nasilja da se češće odlučuju da traže zaštitu policije“, dodala je ona.

Tešićeva je naglasila da su motivi za izvršenje ovih krivičnih djela najčešće narušeni porodični odnosi, kao posljedica nesređenih odnosa među supružnicima, teške ekonomske prilike, kao i sklonosti ka nasilničkom ponašanju.

Prema njenim riječima, odmah po saznanju da je izvršeno nasilje u porodici policija će izaći na lice mjesta, spriječiti nasilnika i zaštititi žrtvu i o tome obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležnu zdravstvenu organizaciju.

„Neka istraživanja pokazuju da samo preduzimanje nekih od osnovnih policijskih radnji, kao što su pozivanje, lišavanje slobode i privođenje počinioca nasilja imaju veliki uticaj na počinioce i na smanjenje broja slučajeva nasilja“, istakla je portparol CJB Istočno Sarajevo.

Tešićeva je istakla da je veoma važno da sve žrtve, a obično su to žene, koje se osjećaju ugroženo i nad kojima se vrši nasilje, počinioca prijave policiji koja je tu da zaštiti žrtvu od daljeg nasilja i koja radi na suzbijanju ovih krivičnih djela.

Ona je napomenula da prilikom procesuiranja nasilja izvjestan broj žrtava odustaje od prijave, najčešće zato što su primorane na ostanak u porodičnoj zajednici, prije svega zbog ekonomske zavisnosti.

Tešićeva je istakla da se izrečene kazne nasilnicima smatraju blagim, jer su to najčešće novčane kazne ili uslovne osude.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare