Najezda bijelih leptirica

0

FOČA – Hiljade bijelih leptirica okupirale su prozore i terase stambenih zgrada u Foči, a u noćnim satima njihova meta je ulična rasvjeta.

Nakon što je u maju obrstila hektare hrastove šume, gusjenica žutotrba prešla je u fazu leptirice, koja se u rojevima iz šume preselila u centar Foče.

Građani se žale da ne smiju da otvore prozore i da ne mogu ni da rašire veš na terasi, dok iz Šumskog gazdinstva /ŠG/ „Maglić“ najavljuju da će razmotriti mogućnost da se u gradu djeluje nekim od sredstava za uništavanje leptirice.

U tom gazdinstvu pojašnjavaju da faza leptirice traje pet do sedam dana, kada se ova štetočina roji i polaže jaja.

„Krajem jula i početkom avgusta ponovo se izležu gusjenice, koje prezimljuju u vrhovima grana“, kaže tehnolog za zaštitu šuma u ŠG „Maglić“ Vlado Radović.

On je podsjetio da su stručnjaci Šumarskog fakulteta iz Banjaluke i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koji su u junu obišli oštećenu šumu, najavili da će ponovo doći u avgustu, kako bi se definisale mjere zaštite.

„Žutotrba je napala čitavo područje BiH, kao i okolne zemlje i veoma brzo se širi. Mjere zaštite su jako komplikovane i mi čekamo uputstva iz Banjaluke“, rekao je Radović i dodao da će u Šumskom gazdinstvu ovih dana razmotriti mogućnost da se u gradu djeluje nekim od sredstava za uništavanje leptirice.

(www.palelive.com / Srna / Foto: O.Vujičić)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare