Najbolji Miloš Parović iz Gacka

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Član Guslarskog društva „Tešan Podrugović“ Gacko Miloš Parović osvojio je prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na takmičenju guslara Republike Srpske, koje je u okviru Vidovdanskih svečanosti održano 29.juna u Istočnom Novom Sarajevu.

Stručni žiri je drugo mjesto dodijelio članu istog guslarskog društva Vojinu Tepavčeviću, dok je treće mjesto pripalo Kosti Plakaloviću iz Guslarskog društva „Gavrilo Princip“ iz opštine Istočni Stari Grad.

Plakalovića su za najboljeg proglasili i sami guslari, učesnici takmičenja, a najviše glasova publike pripalo je Vitomiru Arseniću, članu Guslarskog društva „Filip Višnjić“ Istočno Sarajevo.

Prvo mjesto ekipno pripalo je Guslarskom društvu „Tešan Podrugović“ Gacko, drugo Guslarskom društvu „Starina Novak“ Pale, a treće mjesto Guslarskom društvu „Luka Vukalović“ iz Trebinja.

Finalno takmičenje guslara iz Republike Srpske, na kojem je učestvovalo 20 takmičara, održano je sinoć u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, koji nije mogao da primi sve zainteresovane posjetioce.

Predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ sa Pala Đorđe Rističević rekao je Srni da mu je posebno drago što sve više mladih i obrazovanih ljudi prati ova takmičenja, koja su ranijih godina interesovala samo starije.

On je istakao da će 10 najboljih guslara iz Republike Srpske učestvovati na takmičenju Saveza srpskih guslara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koje će biti održano u oktobru.

Stručni žiri ovogodišnjeg takmičenja činili su akademik LJubomir Zuković, Novo Vuković, Risto Vujinović, Jovo Radoš i sudija Dragan Nacić.

Organizator takmičenja bio je Savez guslara Republike Srpske, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.gacko-rs.info)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare