Najbolji kosac Savo Vlačić iz Han Pijeska

0

SOKOLAC – Kosac Savo Vlačić iz Han Pijeska pobjednik je manifestacije „Dani kosidbe Romanija 2019“, koja je održana na Sokocu.

Na parceli u Brezjaku nadmetalo se 15 kosaca iz Pljevalja u Crnoj Gori, sa Rajca u Srbiji, te Kalinovika, Mokrog, Han Pijeska i Sokoca.

Drugi je bio Nebojša Dupljan iz Sokoca, a treće mjesto je osvojio Radmilo Đuković iz Pljevlja u Crnoj Gori.

U ekipnom košenju ručnom kosom najbolja ekipa je bila „Romanija“ sa Sokoca, druga je „Pljevlja“, a treća „Braća Dupljanin“ sa Han Pijeska.

U bacanju kamena s ramena prvo mjesto osvojio je Marko Lubarda, drugo Stefan Ećimović, a treće Nemanja Đaković, svi sa Sokoca, dok je u nadvlačenju konopca najbolja bila ekipa „Čajević komerc“ sa Sokoca.

Takmičarski dio manifestacije danas je otvorio Danko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva i predsjednik Organizacionog odbora, koji je zahvatio prvi otkos.

Vučetić je rekao novinarima da je ovo bitna manifestacija za ovaj kraj, jer prikazuje običaje sa šireg prostora Sarajevsko-romanijske regije i Stare Hercegovine.

„Bio je ovo prikaz mobe sa etno elementima, kozbašem – prvim koscem, vodonošom, potpunom pripremom kosaca, pa su posjetioci imali priliku da sve to vide“, naglasio je Vučetić.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Sokolac Mirjana Simović naglasila je da je program Dana kosidbe počeo sinoć narodnim veseljem u Brezjaku, a danas su na istom lokalitetu svoje umijeće pokazal najbolji kosci iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji su se takmičili pod sloganom „Šire, brže, bolje“.

Pobjednik manifestacije Savo Vlačić inicijator je ideje da se na području Sarajevsko-romanijskoj regiji osnuje udruženje kosaca.

Najstariji kosac na današnjoj manifestaciji je osamdesettrogodišnji Bude Mijatović, a najmlađi sedmogodišnji Nikola Mijatović.

U okviru „Dana kosidbe Romanija 2019“ organizovan je i kultruno-zabavni program u kome učestvuju izvorne pjevačke grupe i bendovi narodne muzike.

Sekcija za društveni položaj žena Udruženja građana „Aurora“ sa Sokoca pripremila je za posjetioce ove manifestacije tradicionalna narodna jela i izložila ručnu radinost svojih članica, a zaposleni u radno-okupacionoj terapiji Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac izložili su ukrasne predmete, rad pacijenata ove ustanove.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Sokolac, pokrovitelji Grad Istočno Sarajevo, opština Sokolac i privrednici ove lokalne zajednice.

Ova manifestacija održava se od 1975. kada su se na Han Kramu održavali „UPI-jevi Dani kosidbe“, a na području opštine Sokolac od 2012. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare