Najbolji inovatori ove godine iz Banjaluke

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pobjednik ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je takmičarski tim „Drvoplus“ iz Banjaluke za inovaciju „DBD“ /drvo-blok-drvo/ i nagrađeni su sa 12.000 KM.

Drugo mjesto osvojili su njihovi sugrađani ekipa „Spajkleb“ /SpikeLab/ za inovaciju pod nazivom „SPL“ i nagrađeni su sa 8.000 KM, a treće takmičarski tim „Srednjoškolci“, takođe iz Banjaluke, za inovaciju „Jednostavna matematika“ /Simple math/ i nagrađeni su sa 6.000 KM.

Prvonagrađena ideja podrazumijeva izradu elemenata od otpadnih drvenih sortimenata namijenjenih za izgradnju vikendica, bungalova, ograda, dječijih igrališta i drugih objekata od drveta, a način obrade elemenata i njihova montaža su jednostavni, brzi i nisu tehnološki zahtjevni, te je izrada moguća od svih vrsta drveta.

Drugonagrađena ideja je skripta za poboljšanje performanse procesora jedne marke telefona. Nastao je prije četiri godine i od tada je prošao mnoge faze dorade da bi danas postao „vještačka inteligencija“ koja reguliše sve procese unutar softvera.

Ona procjenjuje kada na telefonu postoji potencijalna opasnost od hakerskih napada i virusa, te pokušava od njih da se odbrani. Ako u tome ne uspije, poslije napada vraća podatke sa sigurnog servera nazad na telefon.

Ova inovacija trenutno ima više od četiri miliona korisnika.

Trećenagrađena inovacija, osim što obavlja klasične matematičke funkcije /sabiranje, oduzimanje, množenje i dijeljenje/ u vidu aplikacije, takođe, crta grafike i objašnjava ih. Ona je inovativna upravo zbog toga što u svijetu ne postoji aplikacija koja u isto vrijeme crta i objašnjava funkciju.

U finalni dio takmičenja plasiralo se šest ekipa, a ukupni fond nagrada iznosio je 35.000 KM.

Organizatori ovogodišnjeg takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, osmog po redu u Republici Srpskoj, bili su Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare