Najavljene krivične prijave zbog štete nastale blokadom računa

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika saopštila je danas da je već treći dan u nezakonitoj blokadi poslovnih računa po osnovu odluke zvorničkog Osnovnog suda.
U saopštenju se navodi da postupajući sudija nije prihvatio da hitno obustavi izvršenje po osnovu prvremene mjere kojom je Okružni privredni sud u Banjaluci zabranio fočanskoj firmi „Pavgord“ da preuzima radnje naplate protiv „Alumine“, te da je „tim nečinjenjem postupajućeg sudije ugroženo dalje poslovanje fabrke, a šteta sa na današnji dan mjeri iznosom od 10 miliona KM“.

„O kakvoj apsurdnoj situaciji se radi, svjedoči činjenica da je račun `Alumine` blokiran na iznos od 155 miliona KM koje je litvanska Ukio banka plasirala po kreditima svojim povezanim litvanskim firmama `ATV`, `KTF`, `Balkan invest` i `UAB Energolinija` i to u periodu od 2003. do 2011. godine, dok je navedeni novac završio u privatnim džepovima“, tvrde iz „Alumine“.

U saopštenju se navodi da se, prema njihovim saznanjima, o tim radnjama vode krivični postupci kako u Litvaniji tako i u Republice Srpskoj.

„O uvjerenju u osnovanost i naplativost ovog potraživanja govori sam akt Ukio banke koja je dio svojih potraživanja od 122 miliona KM ustupila firmi `Pavgord` iz Foče za 10 odsto cijene. Čak je i sama ta transakcija nezakonita sa stanovišta Zakona o deviznom poslovanju Republike Srpske, a time i ništavna“, navode iz „Alumine“.

„Alumina se, kao taoc, primorava da plati tuđe kriminalne radnje, čime se otima novac od radnika ovog preduzeća, Republike Srpske i njenih građana“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je usljed ovakvog stanja, uprava „Alumine“ prinuđena da privremeno mijenja sve investicione planove, da obustavi tekuće projekte i zapošljavanja, smanji proizvodnju i da svu energiju fokusira u očuvanju proizvodnje kako ne bi došlo do fizičkog uništenja proizvodnih postrojenja.

„`Alumina` će u toku sljedeće nedjelje da podnese krivičnu prijavu protiv svih učesnika u radnjama koje su dovele do ove blokade, kao i da protiv svih pokrene parnične postupke u cilju naknade višemilionske štete koju fabrila trpi iz dana u dan“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila donio rješenje o blokadi računi „Alumine“, a u korist privrednog društva „Pavgord“ doo Foča, saopšteno je dan kasnije iz ove kompanije.

U saopštenju je tada navedeno da je svrha blokade da se namiri kontroverzno potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima i dodaje da „Alumina“ ni njena povezana lica nisu imali nikakvih benefita po osnovu ovih spornih kredita.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare