Najavljene bitne promjene u načinu rada u „Šumama Srpske“

0

SOKOLAC – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić rekao je, prije sastanka Stručnog kolegijuma sa direktorima organizacionih dijelova preduzeća „Šume Republike Srpske“, da smatra da je kapacitet ovog javnog preduzeća mnogo veći i najavio veoma bitne promjene u načinu i rada i odnosa u „Šumama Srpske“.

„Ovaj resurs mora biti iskorišten maksimalno, jer je to kapacitet na kojem nam mogu pozavidjeti svi u regionu“, rekao je novinarima Minić, koji prisustvuje sastanku na Sokocu.

On je naglasio da će se istrajati na primjeni informacionog sistema, što će napraviti revoluciju u poslovanju ovog preduzeća.

„Želimo da u okviru informacionog sistema, kroz sve ovo što imamo na raspolaganju dovedemo da Javno preduzeće šumarstva u ovoj godini napravi veliki iskorak“, rekao je Minić.

On je naveo da će primjenom informacionog sistema ovo preduzeće biti u mogućnosti da apsolutno raspolaže podacima drvno-šumskog sortimenta – primjenom SAP-a /informacionog sistema/, te da će na ovaj način maksimalno biti smanjena mogućnost bilo kakvih malverzacija.

Minić je istakao da će se nakon razmatranja izvještaja o poslovanju u prošloj godini insistirati na konkretnim mjerama Uprave i da se uvede dodatni stepen discipline.

Minić je naglasio da nema razloga da ne bude ostvaren dobar rezultat ukoliko ne postoje objektivni razlozi za to, o čemu će biti riječi i na Nadzornom odboru.

Minić je podsjetio da su resorno ministarstvo i Javno preduzeće zajedno prvi put odreagovali i prema kupcima drvno-šumskog sortimenta i da je znatan broj njih isključen iz zaključenja ugovora, jer nisu ispunjavali elementarne uslove.

Vršilac dužnosti direktora „Šuma Srpske“ Slaven Gojković rekao je prije sastanka da će biti razmatran izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća šumarstva za prošlu godinu, da će biti riječi o pozitivnim primjerima, ali i o uočenim negativnostima radi unapređenja proizvodnje i poslovanja u ovoj godini.

Gojković je naveo da će biti riječi i o uvođenju infomacionog sistema u ovo javno preduzeće.

On nije želio da govori o poslovanju „Šuma Srpske“ u protekloj godini prije nego što taj izvještaj usvoji Nadzorni odbor, iako su, kako navodi, neki podaci već izašli u medijima.

„Mogu reći da je poslovanje `Šuma Srpske` u 2022. godini znatno bolje nego u 2021. godini“, dodao je Gojković.

Vršilac dužnosti predsjednika Nadzornog odbora „Šuma Srpske“ Biljana Marković rekla je da postoji određen broj šumskih gazdinstava koja izuzetno posluju, kao i ona koja posluju negativno.

Ona je navela da se Stručni kolegijum ne organizuje često, ali da će na današnjem biti analizirani izvještaji svih organizacionih dijelova preduzeća za prethodnu godinu, te da je to ujedno i izuzetna prilika da se resorni ministar susretne sa svim direktorima gazdinstava i kompletnom upravom.

„Naša poenta danas je da sa njima razgovaramo, da vidimo u čemu su problemi i kad podvučemo crtu da vidimo da li se u ovoj godini mogu raditi neki pozitivni pomaci da bi rezultat na kraju godine bio mnogo bolji“, rekla je Markovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare