Nagrada „Zlatna sova“ ipak romanu „Vreža“ Branka Stankovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nagrada „Zlatna sova“ za ovu godinu je pripala romanu „Vreža“ autora Branka Stankovića, a ne rukopisu „Zaboravljeni srpski grof“ Srđan Milićevića, kako je bilo objavljeno 21. maja, saopštio je danas Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Nakon što je žiri saopštio da je rukopis „Zaboravljeni srpski grof“ dobio „Zlatnu sovu“ za 2021. godinu pojavile su se informacije da su odlomci rukopisa objavljeni u časopisu „Nova Zora“.

Uvidom u tekst objavljen u tom časopisu, žiri je utvrdio da je došlo do kršenja odredaba pravilnika o dodjeljivanju nagrade „Zlatna sova“, gdje je propisano da će se, ukoliko je rukopis integralno ili fragmentarno objavljen u štampanoj ili elekronskoj formi, smatrati razlogom za isključivanje autora i njegovog djela iz konkurencije.

„Iako je dio koji je objavljen u časopisu krajnje zanemariv u odnosu na glavnu narativnu liniju, a i na roman u cjelini, a epizoda koja je bila u časopisu ne doprinosi radnji u cjelini, tekst u časopisu je u velikom procentu podudaran sa tekstom rukopisa romana, odnosno, dva poglavlja su identična uz neznatne stilske izmjene dok jedan pasus izostaje“, navodi se u obrazloženju.

Na osnovu navedenog, žiri je postupio u skladu sa odredbama navedenog pravilnika i konkursom te isključio autora i njegov roman iz konkurencije.

U saopštenju se napominje da je druga nagrada pripala pripala rukopisu „LJudi, zveri, anđeli“ autora Miroslav Živanović, a treća romanu u stihu „Mučenica Tekla između Boga i čovjeka“ koji je upućen pod šifrom „Nojeva barka“.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstava Republike Srpske su pojasnili da će ime autora romana „Mučenica Tekla između Boga i čovjeka“ biti saopšteno sutra nakon otvaranja rješenja šifre.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments