Nagrade za šest najboljih ekoloških projekata u BiH

0

„Jahorina film festival“, u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, danas je u Sarajevu dodijelio godišnje nagrade za najbolji ekološki projekat u BiH.

U konkurenciji 12 nominovanih projekata tročlani žiri izabrao je šest najboljih.

Nagrađeni su „Supermarket“ iz Sarajeva za projekat „Nekstbajk – sistem gradskih bicikala“, preduzeće „Komunalac“ iz Dervente za projekat razvrstavanja otpada na mjestu nastanka, te opština Gradačac za projekat rekonstrukcije i dogradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu.

Nagrade su dobili i komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo za projekat „Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema sela Tvrdimići“, Institut za generičke resurse Univerziteta u Banjaluci za projekat „Uspostavljanje sistema integralnog upravljanja otpadom u zaštićenom području Univerzitetski grad“ i „Prvi“ /prvi.tv/ iz Mostara za projekt „Javna nabavka – podsticanje javnih tijela FBiH putem dokumentarnog filma na kupovinu zelenih proizvoda“.

Direktor festivala Mirko Despić rekao je da su u konkurenciji bili različiti projekti, od školskih do velikih infrastrukturnih, a da je od 12 prispjelih tročlani žiri izabrao šest najboljih.

Priznanja predstavnicima nagrađenih projekata uručio je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović, koji je izrazio zadovoljstvo što je Fond učestvovao u ovoj manifestaciji.

Nagrađenima je u ime Fonda za zaštitu životne sredine FBiH čestitala Aida Kapetanović, ukazujući na značaj ekoloških projekata za očuvanje životne sredine.

Međunarodni festival ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival“, koji se organizuje 11. put, sinoć je na Palama otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je istakao značaj ekologije i turizma za Srpsku.

U okviru ovogodišnjeg festivala, koji traje do subote, 23. septembra, biće prikazano 111 filmova iz 36 zemalja izabranih u konkurenciji 987 filmova iz 66 zemalja.

Sve festivalske projekcije održavaju se u sali Kulturnog centra i hotela „Damis“ na Palama.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Savjet ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Srpske, Fondovi za zaštitu životne sredine Srpske i FBiH, te opština Pale.

Medijski pokrovitelji manifestacije su Novinska agencija Republike Srpske „SRNA“, Radio-televizija Republike Srpske, Televizija „OSM“ i Javni servis BHRT.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare