Nadzorni odbor „Šuma RS“ prihvatio program konsolidacije

0

SOKOLAC – Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ prihvatio je program konsolidacije preduzeća koji je napravila uprava u skladu sa zahtjevima Vlade, uz preciziranje nosilaca obaveza i rokova za njihovo izvršenje, kao i mjera za gazdinstva koja su poslovala sa gubitkom.

Nadzorni odbor je predložio i što češću komunikaciju sa upravom preduzeća, kako bi se ubrzala realizacija mjera konsolidacije.

Predsjednik Nadzornog odbora Biljana Marković rekla je da će u oktobru biti napravljen saldo aktivnosti, među kojima su izvršenje obima proizvodnje, regulisanje sortimentne strukture, smanjenje svih troškova, visina plata, ali i mjere resornog ministarstva i Vlade koje se odnose na izmjenu Zakona o šumama i reprodukciju.

Komentarišući navode o sukobu interesa u Nadzornom odboru, Markovićeva je rekla da su njegovi članovi izabrani na osnovu javnog konkursa, koji je okončan u februaru i da to komisija Ministarstva nije utvrdila.


„Da li se sada izvodi neka provjera, nije moja dužnost da to znam“, rekla je Markovićeva i dodala da utvrđivanje da li je bilo namještanja poslova određenim privatnim preduzećima takođe spada u nadležnost drugih subjekata.

Vršilac dužnosti direktora „Šuma Republike Srpske“ Radenko Laketić rekao je da je, osim programa koji je usvojio Nadzorni odbor, i svaki organizacioni dio javnog preduzeća koji je poslovao sa gubitkom imao obavezu da izradi svoj program proizvodno-finansijske konsolidacije, koji je razmotrila radna grupa formirana od uprave preduzeća i sada ima obavezu praćenja njihovog provođenja.

Laketić je izrazio uvjerenje da će „Šume Republike Srpske“ sa krajem devetog mjeseca poslovati pozitivno, ukoliko ne bude većih poremećaja na tržištu šumskih drvnih sortimenata.

„Mjere idu u pravcu što većeg povećanja prihoda, kroz realizaciju fizičkog obima proizvodnje, kvalitetno krojenje i klasiranje šumskih drvnih sortimenata kod panja i da se što je moguće više umanje troškovi“, rekao je Laketić.

Govoreći o najvećim gubitašima među šumskim gazdinstvima, Laketić je izrazio očekivanje da za „Oštrelj“ Drinić ne bi trebalo da predstavlja problem da pozitivno posluje u navedenom periodu, ali da će kod „Jahorine“ Pale i „Birča“ Vlasenica biti potrebno više vremena da regulišu nelikvidnost, ali da planirane zadatke moraju izvršavati.

„Sigurno je da će kasniti njihovo saniranje minusa na centralnom računu, jer se radi o većim iznosima i nerealno je očekivati da se to u kratko vrijeme sanira“, rekao je Laketić.

On je naveo da je izuzetno nezahvalno posmatrati tromjesečni izvještaj u šumarstvu, zato što je to period kada se manje radi zbog vremenskih uslova na terenu.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare