Nacrtu zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održana javna rasprava o Nacrtu zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj na kojoj su učestvovali predstavnici predškolskih ustanova sa regije Birač.

Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović rekla je da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje kompleksan sistem o kome mora da se vodi više računa.

„U predškolskim ustanovama djeca se, ne samo vaspitavaju nego i obrazuju i stoga je tu dominantna socijalno-preventivna i zdravstveno zbrinjavajuća funkcija zbog čega se u ovoj oblasti treba voditi više računa“, rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Podsjetivši da je Republika Srpska prvi put dobila ovaj zakon 2008. godine, čije su izmjene i dopune bile 2012. godine, Cvijanovićeva je rekla da su ove godine bile planirane dopune ovog zakona ali se ispostavilo da se, nakon primjedbi i sugestija zainteresovanih partnera, radi novi zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

„Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju usvojen je 15. aprila u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon čega je upućen na javnu raspravu“, rekla je ona i dodala da je ovo prva javna rasprava o ovom nacrtu zakona.

Ona je pojasnila da će se izmjene i dopune odnositi na regulisanje ishrane, broja djece u vaspitnim grupama, kolektivno osiguranje kao i na program pripreme djece u godini pred polazak u školu.

„Izmjenama i dopunama Zakona stvorena je zakonska mogućnost da se donese podzakonski akt koji će regulisati normative za ishranu u svim predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, bez obzira jesu li u javnom ili privatnom sektoru“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da na području Republike Srpske ima 41 predškolska ustanova u javnom i 48 u privatnom sektoru i dodala da u 41 predškolskoj ustanovi ima oko 7.000 djece, što je 14 odsto od ukupnog broja djece predškolskog uzrasta.

Direktor Dječijeg vrtića „Naša radost“ iz Zvornika Vukomir Stanković rekao je da bi trebalo da svaki novi zakon bude bolji od prethodnog, ističući da bi novim zakonskim rješenjima trebalo dati više prostora za boravak i igru djece, da se dobro osmisli broj djece u vaspitnim grupama, te da se više sredstava izdvaja za predškolske ustanove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare