Nacrt budžeta upućen u javnu raspravu

0

FOČA – Skupština opštine Foča usvojila je Nacrt rebalansa budžeta za ovu i Nacrt budžeta za narednu godinu i ova dva dokumenta uputila u javnu raspravu.
U odnosu na planirani budžet za 2015. godinu od 10.450.000 KM, rebalans budžeta je veći za 70.000 KM, dok bi, prema nacrtu, budžet za narednu godinu trebalo da bude povećan na 11.650.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović pojasnila je da je rebalans, i pored malih izmjena u odnosu na plan, neophodno donijeti zbog neplaniranih troškova sanacije klizišta na lokalnom putu prema Jošanici, koja je koštala 175.000 KM, kao i zbog više projekata kroz koje su opštinska administracija i opštinske ustanove dobili značajna sredstva od domaćih i međunarodnih investitora.

„Dječijem vrtiću su odobrena dva projekta od resornog ministarstva Vlade Republike Srpske i Unicefa, Muzej je od Savjeta ministara BiH dobio sredstva za zamjenu krova, dva projekta su odobrena i Srednjkoškolskom centru, od IPA fondova i Unicefa, dok je opštinska administracija uspješno kanidovala četiri projekta kod ministarstava Srpske i Federacije BiH“, navela je Davidovićeva.

Ona je napomenula da je u budžetu za narednu godinu planiran dio sredstava za obnovu željeznog mosta na rijeci Drini, za rekonstrukciju gradske rasvjete, za kupovinu ruševnog objekta han, te za početak gradnje puta desnom obalom Tare.

Odbornici vladajuće većine, koju čine SNSD, SDS, DNS i SP, budžetsku preraspodjelu za ovu i plan za narednu godinu su ocijenili uravnoteženim i realnim, dok su odbornici opozicije iznijeli kritiku da na zaduženja opštine ide više od 10 odsto budžetskih sredstava, te da je planirano povećanje prihoda za 14 odsto u 2016. godini nerealno.

Nakon javne rasprave, prijedlog rebalansa budžeta za 2015. i prijedlog budžeta za 2016. godinu odbornici će razmatrati na decembarskoj redovnoj sjednici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare