Načelnik Sokoca svodi račune posle godinu dana od preuzimanja funkcije

0

SOKOLAC – Načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica kaže da skoro godinu dana posle preuzimanja funkcije i dalje rješava nagomilane probleme koje je zatekao posle pobjede na izborima. Bjelica ističe da je Skupština opštine donijela odluku o kreditnom zaduženju od 2.000.000 KM koja će biti iskorišćena prvenstveno za izmirivanje obaveza iz prethodnog perioda.

JOŠ VRAĆAMO STARE DUGOVE

Imali smo blokadu računa na 52.000 KM, na ime neplaćenih računa za izgradnju sportske dvorane, zatim neizmirene obaveze prema radnicima u iznosu preko 100.000 KM, a kada se tome dodaju troškovi suda i kamate, ukupno ćemo samo po tom osnovu imati obavezu da platimo oko 250.000 KM. Ukratko, zatekli smo veoma teško finansijsko stanje, jer je većina preduzeća bila u stečaju, pod blokadama računa i aktiviranim hipotekama.

Morali smo da spriječimo nezakonito korišćenje dijela opštinske imovine od strane pojedinaca, jer je 6000 dunuma poljoprivrednog zemljišta dodjeljeno AD “Klaonica i prerada mesa“ Sokolac koje nema nijednog prijavljenog radnika i koje već šest godina ima blokirane žiro-račune, a za to vrijeme nije predalo završni račun o poslovanju, iako je istovremeno redovno koristilo milionska sredstva za podsticaje. Opština od ove koncesije nije dobila nijednu marku i zato smo resornom ministarstvu podnijeli zahtjev za preispitivanje ugovora o koncesiji – kaže Bjelica.

PRES RS: Koje ste korake preduzeli u ovih skoro godinu dana od preuzimanja načelničke funkcije?

BJELICA: Uradili smo mnogo! Inicirali smo aktivnosti na revitalizaciji Centra za unaprijeđenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području koji je organizaciona jedinica Univerziteta Istočno Sarajevo. U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže i kanalizacije čija prva faza košta 645.000 EURA, dok je 350.000 KM izdvojeno za prvu fazu izgradnje Etno sela na Ravnoj Romaniji. U cilju razvoja turizma osnovana je opštinska Turistička organizacija, za projekat izgradnje bazena planirano je 600.000 KM, a uskoro će biti realizovan i projekat izgradnje saobraćajnice i parkinga kod Vojničkog spomen-groblja “Mali Zejtinlik“ vrijedan više od 260.000 KM.

Izdvojeno je nekoliko stotina hiljada maraka za izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva, za rekonstrukciju toplane i nabavku energenata oko 500.000 KM, za rješavanje vodovoda po mjesnim zajednicama oko 300.000 KM, za rad sportskih,kulturnih i obrazovnih institucija oko 400.000 KM, za popravku rendgen aparata u Domu zdravlja 20.000 KM, a za pomoć socijalno ugroženim kategorijama 100.000 KM…

PRES RS: Da li je to sve?

BJELICA: Pružena je podrška drvoprerađivačima, a ne treba zaboraviti ni aktivnosti vezane za izmjene Zakona o šumama u kojem je uz aktivno učešće naše opštine, regulisana visina naknade lokalnim zajednicama u iznosu od 10 odsto, čime je značajno olakšano finansijsko funkcionisanje svih lokalnih zajednica u RS. Započeta je realizacija pilot-projekta LED rasvjete čija je primjena u ovoj fazi vezana za sportsku dvoranu i park, što će donijeti značajnu uštedu u potrošnji električne energije. U toku je reorganizacija i sanacija javnih preduzeća JKP “Romanijski božu“ i “Nova toplana“, kao i izrada studije izvodljivosti za razvoj i proširenje industrijske zone koja je nezaobilazan dio privlačenja investicija neophodnih za privredni razvoj.

Osnovana je zemljoradnička zadruga, izvršena nabavka plastenika za individualne poljoprivredne proizvođače, plantažiranje ljekovitog bilja, nabavka laktofriza i plantažiranje zasada aronije, nabavka pčelarske opreme, a u toku je priprema projekta usmjerenog na zaštitu geografskog porijekla romanijskog meda.

Ostvarili smo saradnju sa Vladom RS i ministarstvima, javnim preduzećima, međunarodnim organizacijama, ambasadama i jednim brojem opština i gradova iz Srbije i Crne Gore. Naše aktivnosti su usmjerene na poboljšanje položaja mladih ljudi kroz sufinansiranje novih nevladinih organizacija, osnivanje omladinskog centra i izradu omladinske politike kojom su definisani prioriteti u poboljšanju položaja mladih.

PRES RS: Kakva je situacija kada je riječ o punjenju budžeta?

BJELICA: Od ukupno planiranog budžeta za 2013.godinu, za devet mjeseci stopa izvršenja je 64%. Poreski prihodi su izvršeni sa 69% i iznose 2.358.404 KM, neporeski od 53% iznose 1.038.811 KM, dok su transferi i prihodi od nefinansijske imovine izvršeni sa 63% i iznose 155.987 KM. Po osnovu naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta imamo nenaplaćenih potraživanja u iznosu od skoro 600.000 KM.

PRES RS: Koji su problemi pred vama?

BJELICA: Prije svega, treba učinit sve kako bi socijalno stanje bilo što bolje. Iz opštinske kase nije moguće riješiti nagomilane nevolje, posebno kada je riječ o socijalno ugroženom stanovništvu i nezaposlenim licima. Uradićemo sve što je u našoj moći da se smanji broj lica na Birou za zapošljavanje, među kojima je veliki broj demobilisanih boraca, radnika koji su bez posla ostali u privatizaciji kao i mladih školovanih ljudi. Uskoro će, nakon otvaranja nekoliko kapaciteta u oblasti drvne industrije, odnosno proizvodnje peleta, biti povećan procenat onih koji imaju posao na području naše opštine. Vjerujem da nijedna opština u RS nije u ovoj godini omogućila mladim ljudima da odrade pripravnički staž kao što je to uradila opština Sokolac i time se ponosim.

ISPUNIĆEMO DATA OBEĆANJA

PRES RS: Kakvi su planovi za naredni period?

BJELICA: Mi ćemo ispuniti predizborna obećanja, jer nećemo da se igramo sa povjerenjem koje su nam dali građani. Buduće aktivnosti usmjerićemo na sektor poljoprivrede i turizma kao i na podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća, te stimulisanje domaće proizvodnje. Pri tome, od naših sugrađana očekujemo da daju inicijativu, ideje i konkretne prijedloge, što se posebno odnosi na mlade ljude.

Obećali smo izgradnju bazena i to obećenje ćemo ispuniti, a hotel “Romanija“ konačno mora dobiti vlasnika koji će uložiti sredstva za njegovu rekonstrukciju. U saradnji sa opštinom Rogatica riješićemo i problem snadbijevanja vodom nekoliko stotina domaćinstava na području ove dvije opštine koje decenijama moku muče sa pitkom vodom.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments