Načelnik odbacio optužbe udruženja povratnika

0

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović izjavio je danas da je zvornička opština jedna od onih sa najvećim procentom povratka u Republici Srpskoj i odbacio optužbe Udruženja građana povratnika da se u toj opštini ne poštuju ljudska prava i da se krši Zakon o lokalnoj samoupravi.

„Iza optužbi stoji jedan čovjek, a to je predsjednik Udruženja građana povratnika opštine Zvornik Omer Selimović, koji nas proziva da je iz reda bošnjačkog naroda trebalo da se imenuje zamjenik načelnika opštine“, rekao je Stevanović Srni.

On je pojasnio da zamjenik načelnika opštine ni ranije nije bio iz reda bošnjačkog naroda, ali tada to Selimoviću nije smetalo.

„Sada, kada u opštini nije mogao da zadovolji svoj lični ineres, onda mu to smeta i odjednom brine za prava bošnjačkog naroda. Riječ je o njegovoj privatnoj hajki, jer je odbijen na konkursu za pripravnike u opštini Zvornik, budući da ostvaruje primanje kao penzioner, pa je neprimjereno, s obzirom na tu činjenicu, da bude primljen za pripravnika“, rekao je Stevanović.

Stevanović je dodao da je opština Zvornik jedna od opština sa najvećim procentom povratka u Republici Srpskoj, te da taj podatak dovoljno govori o odnosu prema povratničkoj populaciji.

„Struktura vlasti na čijem sam čelu sve ove godine ima odličnu saradnju sa predstavnicima povratničke populacije, a sve optužbe i nezadovoljstvo, između ostalog i ovo posljednje, dolaze od pojedinaca koji nisu zadovoljili svoje privatne interese. Selimović želi da ostvari korist, ali ne za populaciju za koju je pitanje da li je uopšte i predstavlja“, istakao je Stevanović.

On je dodao i da je član tri Zakona o lokalnoj samoupravi, na koji Selimović aludira, u potunosti ispoštovan, odnosno ispoštovan je princip da funkciju predsjednika Skupštine opštine i načelnika opštine ne mogu obavljati pripadnici istog naroda.

„Opština Zvornik po strukturi zaposlenih Bošnjaka u potpunosti zadovoljava kriterijume nacionalne zastupljenosti. Žao mi je što pojedinci, zbog činjenice da ne mogu da zadovolje svoje lične intrese, manipulišu povratničkom populacijom u Zvorniku“, istakao je Stevanović.

Načelnik opštine Zvornik podsjeća da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske vrši nadzor nad primjenom člana tri Zakona o lokalnoj samoupravi, te da opština Zvornik do sada nikada nije dobila primjedbu u vezi sa primjenom ovog člana.

Udruženje građana povratnika u opštini Zvornik je zbog navodnog nepoštovanja ljudskih prava i kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi uputilo pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, članovima Predsjedništva BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ministru uprave i lokalne samouprave Republike Srpske u ostavci Lejli Rešić, te ambasadama u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare