Načelnik Bjelica razgovarao sa delegacijom OHR-a

0

SOKOLAC – Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen, danas nije posjetio Sokolac, mada je bio najavljen njegov dolazak.

Prema obavještenju koje je stiglo u kabinet načelnika opštine, do posjete nije došlo zbog drugih Sorensenovih obaveza.

U Sokolac su, ipak, stigli predstavnici međunarodne zajednice, pa je načelnik opštine Milovan Bjelica razgovarao sa delegacijom OHR-a.

– Bilo je riječi o aktuelnim političkim pitanjima, a pored ostalog i o predstojećem popisu stanovništva u BiH, odnosno o predviđanjima kakva će biti etnička struktura u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nakon tog popisa i koliko će se ona razlikovati od one koja je bila 1991. godine. Interesovalo ih je moje mišljenje o tome. Rekao sam da očekujem da će popis pokazati da je sada u Republici Srpskoj četiri petine srpsko stanovništvo, a da u Federaciji BiH 95 odsto stanovnoštva čine Bošnjaci i Hrvati, te da je promijenjena etnička slika dobrim dijelom rezultat politike međunarodne zajednice, izjavio je Bjelica.

On je naglasio da mu je na sastanku postavljeno i pitanje u vezi sa mogućim raspisivanjem referenduma u Republici Srpskoj o proglašenju nezavisnosti.

– Rekao sam da nisam kompetentan da odgovorim na to pitanje, ali da istorija pokazuje da su srpski predstavnici u kriznim situacijama kod donošenja važnih odluka uvijek pitali svoj narod. Želimo da se dosljedno provodi Dejtonski sporazum i to slovo, a ne duh tog sporazuma. Rekao sam, takođe, da sada imamo mnogo prečih tema od razmišljanja o referendumu, a to je poboljšanje ekonomske i socijalne situacije u Republici Srpskoj, naglasio je Bjelica, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima OHR-a.

Prema njegovim riječima, ova posjeta bila je uvertira za jedan drugi veći sastanak u Sokocu, kome bi trebalo da prisustvuju predstavnici Evropske komisije.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare