Načеlnik opštinе Palе razgovarao sa prеdstavnicima dеlеgacijе iz grada Omska

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je danas sa predstavnicima delegacije ruskog grada Omska razgovarao o tome šta je potrebno da rukovodstvo opštine učini za stvaranje ambijenta za zapošljavanje ljudi i ostanak omladine na ovim prostorima.

„To je aktuelna tema i mislim da ove godine ulazimo u ozbiljan proces gdje možemo da pokažemo svoju snagu samo ako uspijemo da edukujemo omladinu, da je zadržimo na ovim prostorima i stvorimo ambijent“, rekao je Jugović novinarima nakon sastanka.

On je naveo da je to ono što sutra žele da nauče od predavača na konferenciji „Slovenski svijet: geoekonomija, bezbjednost i razvoj evroazijskog prostora, rusko-bosanskohercegovački dijalog“, kako bi izvukli vrijedne zaključke.

Jugović je zahvalio organizatorima konferencije koji su odlučili da ona bude održana na Palama, kao i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu koji učestvuje aktivno u organizaciji skupa.

On je ukazao da ova konferencija ima veliki značaj. „Posebno želimo da izvučemo određena iskustva koja ćemo imati prilike da čujemo iz oblasti poslovnog ambijenta“, istakao je Jugović.

Jugović je naveo da je lokalna uprava u fazi razvoja poslovne zone i da se razmišlja o krugu fabrike „Famos“ koja ovih dana treba da pređe u vlasništvo opštine, tako da će vidjeti šta mogu da učine sa određenim partnerima.

On je rekao da je sa predstavnicima delegacije iz Omska razgovarano o mogućnostima uspostavljanja ekonomske i saradnje u drugim oblastima između Pala i odgovarajućih institucija u ovom dijelu Ruske Federacije.

Rektor Sibirske škole korporativnog upravljanja iz Omska Roman Vlasov rekao je novinarima da su sa načelnikom opštine Pale i njegovim timom razmatrana pitanja iz oblasti ekonomije i saradnje između Republike Srpske i Ruske Federacije.

Vlasov je dodao da je cilj realizacija zaključaka i izlaganja na konferenciji koja će biti sutra održana na Palama.

„U odnosima Rusije i Srpske i, uopšte, na evroazijskom prostoru nastupila je opšta vrsta kriza ideje i neophodno je da se opredijelimo. Neophodno je da pronađemo visoko efektivne modele koji će se bazirati na zajedničkom radu, a odnositi na održivi razvoj i ozbiljnu konkurenciju na tržištima Evroazije“, naveo je Vlasov.

Delegacija iz Omska sutra će učestvovati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u radu Osme međunarodne naučno-praktične konferencije pod nazivom „Slovenski svijet: geoekonomija, bezbjednost i razvoj evroazijskog prostora, rusko-bosanskohercegovački dijalog“.

Neke od tema konferencije su i nacionalno orijentisano poslovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kao izvor konkurentnosti nacionalnog ekonomskog modela, te BiH, Republika Srpska i Rusija – prikaz geopolitičkih odnosa kroz izvještavanje štampanih i elektronskih medija za 2008. i 2015. godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments