Na Vučijoj Luci dočekane mošti Svetog Pantelejmona

0

Veliki broj vjernika večeras je u hramu Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci dočekao dio moštiju ovog velikomučenika, čime je zvanično počelo obilježavanje krsne slave opštine Istočni Stari Grad.


Mjesni sveštenik hadži Miljan Rađenović rekao je da je velika čast i zadovoljstvo da hram na Vučijoj Luci može da posjeti jedan dio celebnih moštiju, koje se čuvaju u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji u Sarajevu.

„Radujemo se da u našoj opštini, zajedno sa našom svetom crkvom koja je posvećena Svetom Pantelejmonu, možemo obilježiti krsnu slavu“, rekao je jerej Rađenović okupljenim vjernicima.

Dočeku moštiju prethodila je svečana sjednica Skupštine opštine Istočni Stari Grad na kojoj je načelnik opštine Bojo Gašanović izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova lokalna zajednica i u teška vremena ekonomske krize sačuvala fiskalnu stabilnost.

„I u ovim vremenima velikih izazova, kako ekonomskih tako i političkih, uspjeli smo da izmirimo sve obaveze kako prema Republici tako i prema građanima, i stanovništvu pružimo najbolju moguću uslugu“, rekao je Gašanović.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu doći do veće finansijske stabilnosti da bi bili realizovani neki od planiranih projekata. „Veoma je bitno naglasiti da smo u ovoj godini počeli da se razvijamo i u privrednom i u turističkom segmentu“, rekao je Gašanović.

Prije svečane sjednice položeni su vijenci na spomen-obilježju poginulim srpskim borcima na Hreši. Vijence su položili načelnik Gašanović, predstavnici Boračke organizacije, političkih partija i bratske oipštine Ub iz Srbije.

Nakon dočeka moštiju u hramu na Vučijoj Luci, uslijedilo je guslarsko veče koje je organizovalo Guslarsko društvo „Gavrilo Prinicip“ sa gostima iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Sutra, na dan Svetog velikomučenika Pantelejmona, u 9.30 časova biće služena sveta liturgija, a za 11.30 časova je planiran slavski obred. Predviđeno je da poslije slavskog ručka budu dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Ove godine prvi put biće dodijeljeno priznanje „Da se ne zaboravi“ stvaraocima Republike Srpske. Riječ je o osam priznanja koja će, kako je rekao načelnik Gašanović, biti uručena zaslužnim pojedincima koji su u teška vremena morali donositi i teške odluke, čime su pomogli stvaranje Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare