Na vrijeme podnijeti zahtjev za zamjenu ličnih dokumenata

0

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo poziva građane da na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu ličnih dokumenata kako bi se izbjegli problemi i nepotrebna čekanja.

Centar je saopštio da na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u opštinama koje su u njegovoj nadležnosti, za sada nema gužvi prilikom podnošenja zahtjeva za zamjenu.

Ukoliko provjere u matičnim uredima teku uredno i bez problema, podnosilac zahtjeva će dobiti novu ličnu kartu najkasnije za 15 dana.

Prema Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, imalac lične karte dužan je da organu podnese zahtjev za zamjenu lične karte najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja sadašnje lične karte, a ukoliko to ne učini, lična karta prestaje da važi sa datumom isteka.

U slučaju isteka roka važenja vozačke dozvole, lice uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole podnosi dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu uvidom u važeću ličnu kartu.

Iz Centra podsjećaju da zamjena lične karte kao obavezujućeg dokumenta košta 18 KM, dok za vozačku dozvolu građanin treba da izdvoji 60 KM i pet KM takse, a za pasoš 40 KM i pet KM takse.

Od 20.novembra 2014. godine. građanima Republike Srpske na usluzi je i korištenje SMS servisa putem kojeg mogu da ostvare neposredan kontakt sa nadležnim organima za izdavanje ličnih dokumenata i izvrše provjeru podataka u registrima koje vodi MUP Republike Srpske.

Osnovni preduslov za ostvarenje ovog prava je da građani prethodno evidentiraju, odnosno lično prijave svoj broj mobilnog telefona kod nadležnih organa za izdavanje ličnih dokumenata u mjestu u kome imaju prijavljeno prebivalište.

Trenutni status dokumenta građanin može prijaviti slanjem SMS poruke odgovarajućeg sadržaja na jedinstven broj telefona 091 – 110 – 122, nakon čega će za vrlo kratko vrijeme dobiti odgovor na svoje pitanje odnosno zahtjev, poručeno je iz CJB Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna / foto: www.rtvbn.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare