Na Vidovdan pomen za mladu kraljevu vojsku

0

FOČA – Kod spomen-obilježja iznad jame Ponor u Miljevini kod Foče sutra će biti služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su na tom mjestu pogubljeni u maju 1945. godine.
Iz Boračke organizacije Foča navode da tačnih podataka o broju stradalih nema, ali da se procjenjuje da je komunistička vlast prije 71 godinu na području između Kalinovika i Foče, nakon predaje i bez suđenja, ubila između 12.000 i 15.000 kraljevih vojnika, uglavnom golobradih mladića iz Valjeva, Čačka, Kraljeva i Kragujevca.

Najveće stratište je jama Ponor u blizini crkve i rudnika u Miljevini u koju je bačeno oko 2.000 vojnika.

Prema svjedočenjima mještana, mlade četnike koji su mobilisani u septembru 1944. godine tadašnja nova komunistička vlast ubijala je kao ratne zarobljenike, bez suđenja.

Golobradim mladićima iz aviona su bacani leci da se predaju i da im se ništa neće desiti i oni su se masovno predavali.

Prema podacima Udbe, na području Foče i Kalinovika u maju 1945. godine ubijeno je 9.000 kraljevih vojnika i civila iz njihove pratnje, dok procjene novijih istraživača pominju od 10.000 do čak 25.000 ubijenih.

Pomen parastos u Miljevini za pripadnike vojske đenerala Draže Mihailovića, ali i za poginule srpske borce Miljevinskog bataljona Vojske Republike Srpske iz odbrambeno-otadžbinskog rata, na Vidovdan u 17.00 časova, organizuju Crkvena opština miljevinska i Boračka organizacija Foča.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare