Na trasi novih uspona

0

Iako krizna, 2009. godina je za Planinarski savez RS bila vrlo uspješna, prvenstveno sa aspekta školovanja kadra, kao prevashodnog cilja, dok je istovremeno uspješno sprovedeno i nekoliko značajnih planinarskih pohoda na vrhove iznad 2.500 metara nadmorske visine. Ovo je, između ostalog, rečeno na subotnjoj sjednici Skupštine PSRS u Palama, uz konstataciju da je ova asocijacija, koja okuplja 58 planinarskih društava s više od 3.500 aktivnih članova, ostvarila i vidan napredak u organizacionom smislu.

Prema riječima predsjednika PSRS, Ljubiše Aramande, lani je u Foči sproveden zimski kurs za vodiče, dok je na lokalitetu Planinarskog doma „Stajna“ kod Pala održan ljetni kurs za orijentirce. Takođe, organizovana je i Liga RS u planinarskoj orijentaciji, a ostvareni su i zapaženi sportski uspjesi, oličeni u osvajanju nekoliko planinskih vrhova iznad 2.500 metara nadmorske visine.

– Osvojili smo Olimp, Kajmakčalan i Golem Korab, a u tim poduhvatima učestvovalo je više od stotinu planinara, što je najveća akcija PSRS do sada – rekao je Aramanda, ne krijući da su dobri lanjski rezultati presudno uticali i na još ambicioznije kreriranje ovogodišnjih planova.

On nije zaboravio da pomene podršku Ministarstva za porodicu, omladinu i sport RS, te je najavio da će ove godine na čuvenim romanijskim crvenim stijenama biti upriličeno i školovanje alpinista, koji će se okupiti u domu Planinarskog društva „Romanija“ u Stajni, koji je sada i alpinistički centar RS i jedan od stubova za osnivanje Gorske službe spasavanja.

skupstina-psrs-pale-2– Cilj nam je i dalje omasovljavanje članstva, ali i novi planinarski poduhvati, odnosno usponi na vrhove Dolomita u Italiji, Groslokner u Austriji, te Monblan u Francuskoj – kazao je Aramanda.

Delegate Skupštine PSRS pozdravio je i načelnik Pala, Slobodan Savić, kazavši da je ovu opštinu s planinarenjem povezao božji dar, aludirajući na okruženje Romanije, Jahorine, Ravne planine, Trebevića.

U ime Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, planinare Srpske pozdravio je direktor Savo Kovač, koji je podsjetio da je vraćanje prirodi i aktivni turizam, koji uključuje i planinarenje, svojevrstan megatrend u svijetu.

– Svjesni te činjenice, moramo učiniti sve kako bi planinarska društva naišla na još veću podršku, a planinarenje postalo jedan od značajnijih turističkih sadržaja – poručio je Kovač.

Skupštini PSRS prisustvovao je i predstavnik PS Srbije, Slobodan Gočmanac Cole, koji je istakao izuzetnu međusobnu saradnju dvije asocijacije, te činjenicu da postoji i zvaničan potpisani protokol u tom pravcu, kojim su definisane i neke konkretne aktivnosti.

– U julu je planirano okupljanje dva saveza u Nacionalnom parku Tara, učestvovaćemo i u alpinističkoj obuci na Romaniji, a PS Srbije pružiće svu pomoć PSRS da što prije uđe u sistem međunarodne planinarske asocijacije – rekao je Gočmanac.

Na krovovima kontinenata

Aramanda nije zaboravio da pomene ni uspjehe planinara iz Srpske Mladena Lukića, Vuka Sokovića, Vesne Došić, Jove Elčića i Bobane Petrović, koji su lani osvajali i neke najviše kontinentalne vrhove poput Denalija, Elbrusa ili Mera Pika.

Član PD „Javorina“ iz Pala Mladen Lukić, vođa prve naše ekspedicije na krov Sjeverne Amerike i čovjek koji je već dohvatio i najviše tačke Južne Amerike i Afrike, Kilimandžaro i Akonkagvu, te evropski najviši vrh Elbrus u zimskim uslovima, najavio je da je dugoročni cilj planinara iz RS da u narednih sedam do osam godina osvoje 14 vrhova iznad osam hiljada metara nadmorske visine.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare