Na Sokocu služena sveta arhijerejska liturgija

0

SOKOLAC – U crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu jutros je više episkopa služilo Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 60 godina sveštenomonaškog i 40 godina arhijerejskog službovanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ Hristovoj NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja. Liturgiju su služili episkopi sremski Vasilije, banatski Nikanor, osiječko-poljski Lukijan, umirovljeni vladika Vasilije i mitropolit Nikolaj sa sveštenstvom.


Priznanje mitropolita Nikolaja – Zlatni orden Svetog Petra dabrobosanskog uručeno je protojereju-stavroforu Miloradu LJubincu sa Sokoca, naprsni krst protosinđelu Simeonu Perenčeviću, koji je vršilac dužnosti nastojatelja manastira Svetoga Save u Gornjoj Lijesci kod Višegrada, kao i čin arhimandrita, kao i naprsni krst protojereju Borisu Banduki parohu na Sokocu.

Episkop sremski Vasilije je u besjedi podsjetio da je mitropolit Nikolaj rođen u selu Smoljani kod Bosanskog Petrovca 1927. godine od roditelja Milana i Milice.

“Vladika Nikolaj je često govorio da dva manastira računa kao najveću školu života. Manastir Devič na tom svetom raspetom Kosmetu jer svakodnevna čuda koja je činio Sveti Joanikije Devički snažila su njegovu vjeru i ljubav prema monaštvu i manastir Svetog arhangela Mihaila u Krki koji je star 663 godine i ima prebogatu riznicu duhovnog i kulturnog blaga”, rekao je episkop sremski Vasilije.

On je istakao da je vladika Nikolaj uložio veliki trud i napor u obnovi manastira Krke, u zidanje nove zgrade Bogoslovije, podizanje manastira Svetoga Save u Australiji, kao i podizanje mnogobrojnih crkava, parohijskih domova i crkvenih sala.

Vladika Vasilije je napomenuo da je najveći poduhvat vladike Nikolaja vaspostavljanje stare sarajevske Bogoslovije i Bogoslovskog fakulteta u Foči, prepoznatljivih u cijelom pravoslavlju.

“Vaznesenjem dabrobosanske Mitropolije, čije su svetinje u vihoru rata uništene i oštećene, podignute su nove i obnovljene devastirane, a kruna svega je obnovljeni manastir Dobrun, te je izgrađeno 26 novih crkava i 17 obnovljenih”, istakao je episkop Vasilije.

On je podsjetio da je Mitropolija dabrobosanska podmlađena, jer je u njoj rukopoložen 61 sveštenik i 13 đakona.

Za nesebičan i neprikosnoven rad mitropolit Nikolaj je nosilac više crkvenih i svetovnih odlikovanja – orden Svetoga Save prvoga reda SPC, orden NJegoša prvog stepena, Orden predsjednika Republike Srpske, orden Zastave Srpske sa zlatnim vijencem, orden Bijelog anđela prvog stepena i orden Svetog Teodora Vršačkog.

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments