Na smotri narodnih igara šest društava iz Srpske i Srbije

0
Na smotri narodnih igara šest društava iz Srpske i Srbije

FOČA – Na smotri folklora u Foči ovog vikenda okupilo se šest kulturno-umjetničkih društava /KUD/ iz Republike Srpske i Srbije.

KUD “Foča” ugostio je društva “Šumadija” iz Gornjeg Milanovca, “Abrašević” iz Šapca, “Srbija” iz Kule, “Prosvjeta” iz Rudog i “Izvor” iz Čajniča.

Učesnici su sinoć, prvog dana smotre, u narodnim nošnjama prodefilovali ulicama Foče, odigravši zajedno Užičko kolo na Gradskom trgu, nakon čega su održali koncert na platou ispred Spomenika poginulim borcima i civilima iz proteklog rata.

Folkloraši iz Gornjeg Milanovca i Šapca dugogodišnji su prijatelji KUD-a “Foča”, pa su često u gradu na Drini i Ćehotini, dok je KUD “Srbija” iz Kule prvi put nastupio pred fočanskom publikom i to igrama iz Niša i Bujanovca.

Koreograf iz Kule Žarko Pejović ističe da su im ovi geografski predjeli bliski i da vole da ih posjećuju jer je veliki broj stanovnika Kule, gradića u Bačkoj, porijeklom iz Pive i sjeverozapadne Crne Gore.

“Stanovništvo sjeverozapadne Crne Gore naseljeno je u okolinu Vrbasa i Kule, pa najviše njegujemo i igramo igre iz ovog kraja”, rekao je Pejović.

Publiku su oduševili i folkloraši iz Rudog i Čajniča.

Koreograf čajničkog KUD-a “Izvor” Veso Dačević kaže da su mladi iz Čajniča zainteresovani za rad i igranje u ovom društvu.

“Mi smo mali grad sa oko šest hiljada stanovnika, a KUD `Izvor` broji više od 250 članova. Imamo više članova nego što srednja škola u Čajniču ima đaka, a trajemo 71 godinu i gajimo brojna prijateljstva, pa tako i sa društvom iz Foče”, rekao je Dačević.

Sekretar KUD “Foča” Saša Stanić istakao je da publika u Foči uvijek rado posjećuje folklorne koncerte, te da ova smotra narodnih igara polako prerasta u tradiciju.

Učesnici smotre druženje su danas nastavili na Tjentištu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments