Na skupu „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ više od 150 učesnika

0

Na Jahorini je danas otvorena trodnevna međunarodna konferencija posvećena reformi sektora javnih vodnih usluga „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“, koja je okupila više od 150 učesnika, a u uvodnoj prezentaciji biće riječi o programu unapređenja vodnih usluga u Republici Srpskoj.

Konferenciju organizuju Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“ i Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda.

Druga današnja tema posvećena je diskusiji o procesu istraživanja razvoja i poboljšanja poslovnog plana – pokazateljima uspješnosti vodovodnih preduzeća, dok je treća tema „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milan Gavrić izjavio je novinarima da resorno ministarstvo podržava konferenciju, kao i Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“, koje je udruženje od opšteg interesa.

On je napomenuo da je djelatnost udruženja usko vezana za ono za šta resorno ministarstvo donosi zakonsku regulativu, podzakonske i zakonske akte, te da je saradnja na veoma visokom nivou.

„Tema je veoma interesantna za nas, jer nam slijedi reforma sektora vodosnabdijevanja, gdje smo već preduzeli prve korake, donijeli program reforme, u čemu nam pomažu međunarodni donatori, `Mek` projekat, Svjetska banka i mi sopstvenim sredstvima“, rekao je Gavrić.

On je istakao da je cilj da se ova oblast, koja je do sada bila nedovoljno definisana i nedovoljno podržana u nekim segmentima, digne na noge, jer u budućnosti dolaze nove investicije i treba ih spremno dočekati.

Prema njegovim riječima, vodosnabdijevanje stanovništva je tema od krucijalnog značaja za Republiku Srpsku, kao i pročišćavanje otpadnih voda i odvod otpadnih voda.

Predsjednik Udruženja „Vodovodi Republike Srpske“ LJubiša Lalović rekao je da 21 godinu u kontinuitetu održavaju konferenciju koja se bavi pitanjima vodosnabdijevanja i kanalizacionih sistema.

„Ovogodišnja konferencija oboriće sve dosadašnje rekorde po posjećenosti. Prisutan je veliki broj domaćih i međunarodnih eksperata koji će sasvim sigurno doprinijeti razmjeni iskustava i najbolje prakse. Prisutni su i predstavnici institucija iz Srpske i Federacije BiH, mnogobrojni gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore“, izjavio je Lalović.

Prema njegovim riječima, najinteresantnija tema konferencije jeste reforma sektora javne uprave, koja je upravo u potpunosti oživjela, a izrađen je program unapređenja vodnih usluga u Republici Srpskoj, nešto što svi iz javnih komunalnih preduzeća željno očekuju.

Lalović je napomenuo da je taj program izradila radna grupa sastavljena od svih nadležnih institucija Republike Srpske, uključujući i predstavnike njihovog udruženja i Saveza opština i gradova.

„Definisane su mnogobrojne aktivnosti čijom će se realizacijom doprinijeti napretku ovog sektora i riješiti brojni problemi sa kojima se susreću javna preduzeća, pa i jedinice javne uprave“, poručio je Lalović.

On je naveo da će pričati i o bezbjednosti i kvalitetu vode, kanalizacionom sistemu, te da je siguran da će diskusija i sve teme o kojima će se raspravljati doprinijeti cjelokupnom napretku u ovome sektoru.

Predsjednik Uruženja za tehnologiju, vode i sanitarno inženjerstvo Srbije Predrag Bogdanović rekao je da je ovo 21. konferencija koja se održava na Jahorini i ima izuzetan društveni i politički značaj, a takođe i stručno-naučni.

Bogdanović je napomenuo da su današnje teme slične onima odranije, odnosno vezane za probleme u javnom snabdijevanju vodom, energetskim problemima, o bezbjednosti vode za piće.

Sutra, drugog dana konferencije, skup bi trebao da počne analizom bezbjednosti i kvalitetu vode za piće.

U srijedu, 18. maja, učesnici konferencije trebali bi da donesu zaključke sa skupa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare