Na skupu „Infoteh Jahorina“ predstavljeni radovi iz 13 zemalja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Međunarodnom naučno-stručnom skupu „Infoteh Jahorina 2020“, koji je ove godine zbog epidemiološke situacije održan u formi onlajn prezentacija radova i predavanja po pozivu, bio je zastupljen 441 autor iz 13 zemalja.

Predsjednik Organizacionog odbora ovog skupa Zoran LJuboje izjavio je Srni da je ove godine bilo prijavljeno 158 radova, a prihvaćeno 135, uključujući i šest studentskih radova.

„Najviše je bilo radova iz Srbije i BiH, a prisutni su bili i radovi iz Austrije, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Crne Gore, Slovenije, Švedske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije. Izuzetno smo zadovoljni što je realizovan `Infoteh` pa i na ovaj način, jer smo nastavili kontinuitet održavanja“, istakao je LJuboje.

On je naglasio da je „Infoteh Jahorina“ i dalje jedan od najznačajnijih simpozijuma koji okuplja stručnjake iz regiona i šire iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihove primjene u raznim oblastima.

LJuboje je naveo da su radovi izloženi u 15 sesija, a prezentovana su dva predavanja po pozivu.

On je napomenuo da je pokrovitelj Simpozijuma Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

„Važno je istaći da će ove godine većina prihvaćenih i prezentovanih radova na Simpozijumu biti objavljena u IEEE Xplore digitalnoj biblioteci. Takođe, odabrani radovi sa ovog simpozijuma biće objavljeni u narednom broju našeg časopisa `Međunarodni časopis za elektrotehniku i računarstvo` /International Journal of Electrical Engineering and Computing/“, najavio je LJuboje.

LJuboje je podsjetio da je odluka o održavanju „Infoteha Jahorina 2020“ u formi onlajn prezentacija donesena u skladu sa naredbom ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, s ciljem suzbijanja širenja virusa korona jer je, između ostalog, do 30. marta zabranjeno javno okupljanje u organizaciji visokoškolskih ustanova.

„Želimo da istaknemo da je ovo prvi put u Republici Srpskoj i regionu da se jedan simpozijum u potpunosti održi u onlajn formi. Takođe, želimo da zahvalimo svim autorima, recenzentima, nastavnicima, saradnicima, studentima i tehničkom osoblju Elektrotehničkog fakulteta koji su u veoma kratkom roku uradili odličan posao“, istakao je LJuboje.

LJuboje je iskoristio priliku i da zahvali suorganizatorima, kao i sponzorima i prijateljima Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je organizator ovog simpozijuma, te izrazio nadu da će jubilarni, 20. simpozijum, okupiti veliki broj učesnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare