Na „Lut festu“ pozorišta sa tri kontinenta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Šesnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2015“ biće održan od 11. do 15. maja u Istočnom Sarajevu, najavili su danas organizatori festivala.

Selektor i direktor festivala Vitomir Mitrić rekao je na konferenciji za novinare da se kroz moto ovogodišnjeg festivala „Fenomen lutkarske igre“ iskazuje raznovrsnost lutkarskih tehnika i tradicionalnih teatarskih formi iz Japana, Meksika, Portugala, Estonije, Engleske, Bugarske, Srbije i BiH.

On je istakao da je ove godine za konkurs festivala vladalo veliko interesovanje, ali da se zbog koncepta i visokih kriterijuma, koji su postavljeni na dosadašnjim festivalima, odlučio da u program uvrsti 12 predstava.

„Zasnovane na elementima teradicionalnog teatra i klasične bajke, predstave koje će se izvesti na 16. `Lut festu`, kroz nove lutkarske forme i istraživanja modernih umjetničkih izraza, donose fenomenalnu igru i vizuelnu ekspresiju“, naveo je selektor ovogodišnjeg festivala.

Mitrić je rekao da, shodno nivou, obimu i umjetničkom kvalitetu festivala, značajnog za kulturnu politiku Republike Srpske i BiH, očekuje adekvatnu finansijsku podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

On je dodao da je za održavanje festivala potrebno 45.000 do 50.000 KM, ali da je resornom ministarstvu aplicirao sa 35.000 KM. „Odgovor još nismo dobili, a jedina izvjesna sredstva za sada su 3.000 KM, koliko smo dobili od Skupštine grada. Očekujemo da će nam, kao i do sada, toliko odobriti i opština Istočna Ilidža“, rekao je Mitrić.

Presjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da je riječ o manifestaciji koja doprinosi promociji grada.

„Činjenica da je riječ o šesnaestom festivalu pokazuje ozbiljnost i značaj ovakvih manifestacija. Mada je riječ o predstavama koje su najzanimljivije djeci, ovaj festival je veoma ozbiljan projekat zbog čega grad Istočno Sarajevo podržava ovu manifestaciju“, rekao je Lučić.

On je dodao da je, iako lokalne zajednice izdvajaju sve manje sredstava za oblast kulture, za ovakve manifestacije neophodno pronaći sredstva, jer one pomažu afirmaciju grada Istočno Sarajevo.

Izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić Tifanić najavila je da će festival otvoriti „Refleksija animacije“, u izvođenju ansambla Nacionalne akademije za pozorište i film „Kr.Sarafov“, iz Sofije, Bugarska.

Publika će imati priliku da prvi put vidi predstavu iz Japana, „Priču o ptici“, daleku istočnu priču, koja je van granica i vremena.

Državno lutkarsko pozorište iz Stare Zagore, Bugarska, donosi fantastičnu transformaciju „Čarobnjaka iz Oza“ u modernu priču, kroz lutkarski mjuzikl, uz korišćenje različitih načina izražavanja.

Kroz igru marioneta, predstava „Cirkus insekata“, Marionetskog pozorišta iz Londona, udahnjuje novi život u tradicionalne tehnike koje se koriste u viktorijanskim trik marionetama.

„Nekada davno“, Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske, je muzička bajka o životu sa lutkama napravljenim od autentičnih elemenata iz davnih vremena, ispričana sa osmjehom i divljenjem prema bugarskom folkloru.

Predstava „Lutke mog života“, Lutkarskog pozorišta „Trule“ iz Portugala, je antologija koja predstavlja putovanje dugo preko trideset godina istraživanja i razumjevanje različitih tehnika gradnje i manipulacije lutaka.

Popularnu bajku „Maša i medvjed“ izvešće Lutkarsko pozorište „Tulevski“ iz Estonije.

Ove godine prvi put na festivalu učestvuje pozorište iz Meksika. Pozorište „La kukaraća“ će se publici predstaviti kroz „Pjesmu Šamana“ i priču o bogatoj tradiciji meksičke istorije i njegovog postanka.

Ove godine će se publici sa novim lutkarskim ostvarenjima predstaviti dobro poznati ansambli iz Zrenjanina predstavom „Bajka o majušku“, čuvenog Luleta Stankovića, Pozorište mladih iz Novog Sada sa lutkarskom monodramom za djecu „Kako je otkriveno letenje?“ i Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom „Ledeno srce“.

Publika će i ove godine imati priliku da vidi najnoviju predstavu Pozorišta „Puž“ iz Beograda sa Brankom Milićevićem Kockicom, u glavnoj ulozi, koja će zatvoriti ovogodišnji festival.

U okviru edukativnog programa festivala biće održana Kraetivno-edukativna radionica izrade lutaka „Kreacije za Lut fest i dušu“, namijenjenu djeci predškolskog i niže školskog uzrasta, vaspitačima i pedagozima. Osim toga, biće održane i promocije knjiga i publikacija iz oblasti lutkarstva, kao i predavanja o bugarskom lutkarskom pozorištu.

U duhu bugarskog lutkarskog teatra biće postavljena izložba lutaka „Magija vjetra“.

U pratećem programu festivala, planirano je da tri predstve budu održane na Palama.

Festival je takmičarskog karaktera. Predstave će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Žana Demikhova iz Rusije, te LJubica Ostojić i Vojislav Vujanović iz BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare