Na promociji knjige „Komandant“ prisustvovalo oko 300 ljudi

0

SOKOLAC – Na Sokocu je večeras promovisana knjiga „Komandant“, istoričara Bojana Dimitrijevića, u kojoj su osim biografije i vojničke karijere nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generala Ratka Mladića predstavljeni i svi značajni događaji iz minulog rata u BiH.

Promociji je u Parohijskom domu Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu prisustvovalo oko 300 ljudi.

Darko Mladić, sin srpskog generala, rekao je novinarima da je veoma srećan što je veliki broj prisutnih na ovaj način podržao nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS i što se ovom prilikom spontano i neplanirano telefonom svima iz Haga obratio general Ratko Mladić.

„Knjiga `Komandant` je vredna istorijska knjiga i sada, kada se gleda taj period 25 godina posle rata, može se zaključiti da je general Mladić neke stvari čak i proročanski govorio, koliko nije bi shvaćen od nekih političkih struktura, a s druge strane koliko ga je narod razumeo od početka“, rekao je Darko Mladić.

On je naglasio da je veoma zadovoljan i srećan što bez obzira na svu strašnu i možda najstrašniju kampanju u istoriji protiv jednog čovjeka, i dalje njegov narod stoji uz njega kao i prvog dana.

Iako je puno knjiga napisano o generalu Mladiću, njegov sin značaj ove knjige vidi, prije svega, u tome što se jedan naučnik, istoričar bavio tom tematikom, stručno i na osnovu naučne metodologije došao do određenih zaključaka, koji na kraju potkrepljuju i ono što narod misli o svom generalu i što su svi oni koji ga znaju svjedoci njegovih napora i žrtve da odbrani svoj narod.

Darko Mladić tvrdi da je ovo prva istoriografska knjiga koja piše o generalu Mladiću na osnovu analize dokumenata i analize onoga što su izgovarali učesnici tih događaja sa svih strana i važna je zbog toga što osvjetljava pravac u kome bi trebalo dalje raditi na istoriji Republike Srpske.

On kaže da je general Mladić važan činilac u istoriji Republike Srpske, ali svakako nije i jedini.

„Na ovaj način mi bi morali da budemo mnogo aktivniji u, pre svega, analizi onoga što nam se desilo, i u svetlu toga Narodna skupština Republike Srpske je odbacila jedan nametnuti dokument“, dodao je on.

On je napomenuo da je istina jedina strategija odbrane generala Mladića, te da se tako treba voditi i u odbrani Republike Srpske, jer srpski narod ne smije prihvatiti nametnute istine.

„Mi već decenijama trpimo pritisak kao narod gde nas na silu teraju da priznamo ono što nije bilo, a ja se pitam kakva je to istina koja mora da se brani sudskim odlukama i zabranama da se priča dalje posle sudskih odluka. Tu nešto nije u redu“, kaže Darko Mladić.

Branislav Puhalo, nekadašnji šef obezbjeđenja generala Mladića, prenio je večeras okupljenima u Parohijskom domu na Sokocu svoja iskustva i prisjetio se događaja iz ratnog perioda kada je, kako kaže, od 24 časa, 25 časova bio uz generala Mladića, punih deset godina.

„Pričao sam okupljenima o vrlinama srpskog generala, jer on nema mana, u što su se uvjerili svi ljudi koji su ga poznavali kao pravodljupca i čovjeka koji je poštovao sve pravne norme i pravila ratovanja“, kaže Puhalo.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica nije krio zadovoljstvo pred novinarima što je general Mladić telefonom pozdravio stanovnike Sokoca i Han Pijeska koji su se okupili večeras na promociji.

„General Mladić je ovom prilikom iznio neka svoja zapažanja koja mi moramo sagledati i prihvaiti, jer je riječ o istorijskim činjenicama koje trebamo čuvati, njegovati i poštovati vrijednosti kao naš uspjeh u proteklom periodu u kome smo stvarali Republiku Srpsku“, naveo je Bjelica.

Organizator promocije knjige „Komandant“ na Sokocu Milan Jolović, ratni komandant Specijalne elitne jedinice VRS „Vukovi sa Drine“, istakao je da su posjetioci ovog skupa prisustvovali predstavljanju jednog istorijskog dokumenta.

„Dimitrijević je na objektivan način napisao biografiju generala Mladića sa svim bitnim događajima koji su se dešavali u ratu od 1992. do 1995. godine, uz naglasak na nekoliko bitnih istorijskih događaja, kako za generala Mladića, tako i za Republiku Srpsku, koju smo stvarali sa njim na čelu“, dodao je Jolović.

On je istakao da je ogroman broj građana svojim prisustvom ovoj promociji dao podršku srpskom generalu u Haškom tribunalu.

Autor knjige „Komandant“ Bojan Dimitrijević zbog zdravstvenih problema nije prisustvovao večerašnjoj promociji na Sokocu, ali je u svom pismu prisutnim ljubiteljima pisane riječi poručio da je ova biografija pokušaj da se generalov životni i ratni put hronološki zaokruži na širokoj bazi konsultovanih izvora i ponudi javnosti kao svojevrstan presjek saznanja o čovjeku koji i dalje privlači pažnju na bivšem jugoslovenskom prostoru.

Bojan Dimitrijević je naučni savjetnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu i do sada je objavio oko 60 autorskih monografija i drugih izdanja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare