Na proljeće izgradnja ženskog zatvora

0

ISTOČNO SARAJEVO – U sklopu Kazneno-popravnog zavoda KPZ „Kula“ u Istočnom Sarajevu na proljeće će početi izgradnja ženskog zatvora zbog sve većeg broja žena prestupnika, izjavio je Srni v.d. direktora ove ustanove Vukašin Crnjak.

On je dodao da trenutni zatvorski kapacitet za osuđenice ne može odgovoriti rastućem trendu, zbog čega se ministar pravde Republike Srpske Džerald Selman opredijelio za donošenje ove odluke o izgradnji ženskog zatvora. „Mislim da će ovaj objekat početi da se gradi na proljeće kada se završe sve zakonske obaveze i on će biti jedan od reprezentativnijih objekata u ovom zavodu. Nakon toga ćemo prostor u kojem se trenutno nalazi oko 20 osuđenica, na koristan i adekvatan način iskoristiti za ženski maloljetnički zatvor i za vaspitno – popravni dom“, dodao je Crnjak.

Crljak je naveo da je protekle sedmice jedna osuđenica rodila sina u bolnici Kasindo i da sada u KPZ-u imaju i bebu.

„Majka i beba su adekvatno smještene. Imaju posebnu sobu i sve što treba da ima jedna porodilja. Ova osuđenica je iz Brčkog i ostalo joj je nešto više od godinu dana do okončanja izdržavanja kazne. Međutim, postoje neki mehanizmi pomilovanja koji mogu taj rok smanjiti. Naš zakon o izvršenju krivičnih sankcija ostavlja mogućnost da dijete ostane sa majkom do navršenih godinu dana života, nakon čega se predaje ili nekom članu porodice ili Centru za socijalni rad“, naveo je Crnjak.

Iako do sada nisu imali ovakvih iskustava, Crnjak kaže da se dobro snalaze u ovoj specifičnoj situaciji.

On je naglasio da je ovoj, ali i eventualnim budućim porodiljama u KPZ-u, obezbijeđena adekvatna medicinska pomoć koju pružaju dva zaposlena doktora i dva medicinska tehničara.

(www.palelive.com / Agencije)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare