Na proljeće izgradnja Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata

0

Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata obilježila je danas Boračka organizacija opštine Pale gdje je istaknuto da i sadašnje i buduće generacije moraju njegovati tekovine svojih predaka i da bi s tim ciljem na proljeće trebalo da počne izgradnja Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je više od 23.000 pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske ugradilo svoje živote u temelje Srpske, što predstavlja najvrijedniju tekovinu odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je rekao da je Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata prilika za prisjećanje na sve one koji su dali najvrijednije što su imali za odbranu Republike Srpske.

“Danas se sa razlogom i ponosom treba sjetiti ratnog puta”, rekao je Parađina novinarima i naveo da sadašnje i buduće generacije moraju njegovati i čuvati tekovine svojih predaka.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je Dan boraca Republike Srpske, poručivši da je danas prilika da se sjete svih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske.

“Mi treba da branimo tekovine onoga što su oni stvorili. Dajem obećanje ispred opštinske uprave da ćemo dati puni doprinos porodicama poginulih boraca i pomoći pri zapošljavanju djece poginulih boraca”, istakao je Jugović.

Jugović je dodao da bi na proljeće trebalo da počne izgradnja Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata, te da postoji idejno rješenje.

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služen je parastos za poginule i umrle borce, na Centralno spomen-obilježje na Palama položeno je cvijeće, a potom je održana svečana akademija povodom Dana boraca.

Vijence na centralno spomen-obilježje položili su Dragoljub Reljić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predstavnici Boračke organizacije opštine Pale, pripadnici MUP-a, Udruženja penzionera, članovi Udruženja “Beli vukovi”, porodice poginulih boraca i druge ličnosti iz javnog, kulturnog, političkog života.

Boračka organizacija je i ove godine raspisala konkurs u osnovnim školama i Dječijem centru “Bubamara” za najbolji literarni i likovni rad o temi “I ja sam borac, znanje je moje oružje, istina i pravda moji su ideali” za koje su danas podijeljene zahvalnice, diplome.

Nagrađeni učenici u pisanju literarnih radova su Stefan Subotić iz škole “Srbija”, Đurđina Gajović iz škole “Pale” i Anja Pekić iz osnovne škole “Mokro”.

Iz Dječijeg centra “Bubamara” Pale nagrađena djeca u okviru likovnog stvaralaštva su Uroš Kovač, Sara Lazarević i Marija Jugović.

Nagrađeni učenici likovnog stvaralaštva iz osnovnih škola su Lana Avramović, Mladena Petrović i Dejan Stanković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments