Na programu filmovi Sime Brdara

0

Kinoteka Republike Srpske će u srijedu, 15. jula, prikazati filmove scenariste, režisera i književnika Sime Brdara.
U čast Dana pobjede nad fašizmom biće prikazani Brdarevi filmovi koji su bili u planu da budu prikazani u maju, ali je zbog virusa korona to bilo odgođeno.

U programu će učestvovati autor Simo Brdar i glumica i profesor na državnoj Akademiji dramskih umjetnosti u Kaunasu /Litvanija/ Karina Češujko, najavljeno je iz Kinoteke.

Simo Brdar se više od 25 godina bavi istraživanjem genocida i Holokausta, počasni je član Izdavačkog savjeta Instituta Jasenovac u NJujorku od 2007. godine i dobitnik brojnih nagrada za filmove koji su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta.

Brdar, bivši direktor i kustos Spomen-područja Donja Gradina, režirao je, između ostalih, filmove „Sunce i žica“, „Krv i voda“, „A, Bog je ćutao“, „Krst od krvi“ „Jasenovac“, „Gradina“, „Marjanovići“, „I to je Jasenovac“, „Savo vodo“, „Gradina i Jasenovac gradovi mrtvih“, „Predgrađa mrtvih“.

Brdar je održao projekcije filmova i predavanja u Norveškoj, Gruziji, Litvaniji i drugim zemljama, gdje je ostavio snažan utisak i poslao jasnu poruku o razmjerama zla u ustaškim logorima smrti Jasenovac, Stara Gradiška, Mlaka, Jablanac i drugim.

On je dokumentarnim filmom „Krst od krvi“ rasvijetlio misteriju na sjeveru Norveške, na stijeni u Saltdalu, gdje je krvlju logoraša Miloša Banjca iz sela Klekovci, njegov brat Marjan krajem Drugog svetskog rata nacrtao krst.

Od tada, Norvežani crvenom bojom obnavljaju ovaj krst i čuvaju uspomenu na logoraša kojem do skoro nisu znali ni ime ni porijeklo.

Brdar kaže da „Krst od krvi“ na jedinstven način svjedoči o stradalničkoj sudbini Kozarčana u njemačkim logorima smrti.

Iz Kinoteke napominju da, u skladu sa naredbom o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona na području opštine Pale, ukupan broj lica u zatvorenom prostoru ne smije prelaziti 50, a rastojanje između mora biti minimalno dva metra, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Filmovi će biti prikazani u amfiteatru Ekonomskog fakulteta na Palama sa početkom u 20.00 časova, a ulaz će biti slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare