„Na pragu stvarnosti“ Ognjena Kandića

0

Mladi talentovani pjesnik Ognjen Kandić, asistent na Filozofskom fakultetu na Palama, izdao je svoju prvu zbirku pjesama „Na pragu stvarnosti“, koja govori o svojevrsnom zapisu duše.

Zbirka odabranih pjesama „pisala se pet godina za stolom, na vjetrometinama zaborskih vidikovaca i zvizdanu crnogorskih plaža, u fotelji, ljuljašci, čekaonicama, studentskim domovima i čekala bolje dane za objelodanjivanje“, kaže Kandić.

Knjiga pjesama sadrži 132 stranice, 71 pjesmu, a podijeljena je u šest tematskih cjelina koje su poetskim koncem povezane u jednu.

„Posvećena je ljepoti života u svim njenim obličjima, fazama, nijansama o prolaznosti, o ljubavi prema Bogu, otadžbini, shvaćenoj u jednom metafizičkom smislu, onoj koja mi se zavodljivo otkrivala u prirodi, knjigama, snovima, ženama, prijateljima“, navodi Kandić.

Tridesetogodišnji Kandić, od kada zna za sebe, sve svoje strahove, nedoumice, sumnje i radosti ispovijedao je češće hartiji nego ljudima, te ga je to preispitivanje zapravo izvelo na filozofsko-poetski put kojim danas korača.

„Vjerujem da su svi koji su ikada pisali, u većoj ili manjoj mjeri, to činili zato što su željeli da sebe bolje upoznaju i sagledaju svijet oko sebe i sebe iz potpuno novog horizonta, nepristupačnog onima koji su zaboravili da preispituju i istražuju svoju dušu i osluškuju impuls neprolaznog i vječnog, koji sve nas pjesnike, umjetnike navodi na to preispitivanje.

U tom smislu poezija nije ništa drugo nego put samospoznaje“, poručuje Kandić.

Kandić je bio jedan od najboljih studenata u istoriji Katedre za filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On kaže da „najveću zahvalnost duguje Bogu, koji ga je udostojio ovog dara da svijet oko sebe i sebe u njemu, vidljivu i nevidljivu stvarnost sa obje strane onog praga koji ih istovremeno razdvaja i spaja, senzitivnije doživljava i preispituje i stihotvorava“.

Iako je publiku navikao na rodoljubive pjesme, recenzent knjige i profesor na Filozofskom fakultetu na Palama Saša Knežević kaže da su mu pažnju u Ognjenovoj zbirci privukle ljubavne pjesme.

„Kada sam došao do tih ljubavnih pjesama shvatio sam koliko poetskog žara postoji u njemu. Ja sam recenziji skrenuo pažnju na te ljubavne pjesme, koje su pomalo po strani kada se razmišlja o njegovom dosadašnjem stvaralaštvu, a koje su jako važne jer ljubavna lirika je ipak esencija svake lirske poezije, sve drugo je vrsta nadogradnje“, navodi Knežević.

Zbirka pjesama „Na pragu stvarnosti“ izašla je u maju, a promocija će biti upriličena u nekoliko opština u Republici Srpskoj. U pripremi je i Kandićev roman prvenac koji bi uskoro trebao da bude završen.

Svi zainteresovani knjigu mogu naručiti putem inboksa na profilu na „Instagramu“ /poezofija_ok/ ili „Fejsbuku“ /Ognjen Kandić/.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare