Na posao čeka 527 lica

0
Bez vode i struje već drugi dan

HAN PIJESAK – Na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Han Pijesku trenutno ima 527 nezaposlenih lica, kao i u prošloj godini, kada su novčanu naknadu za nezaposlene ostvarila 64 lica.

Na osnovu Informacije o stanju u oblasti zapošljavanja, koja se našla pred odbornicima Skupštine opštine na februarskoj sjednici, dominantnu grupu u evidenciji Biroa čine lica srednje stručne spreme – 42,50 odsto, te nekvalifikovani i kvalifikovani radnici.

Od ukupno 527 nezaposlenih, 224 su lica sa završenom srednjom školom, uglavnom sa zanimanjima prodavač, bravar, vozač teretnih kola, te maturant gimnazije, šumarski i ekonomski tehničar.

Prema podacima Biroa za zapošljavanje, u Han Pijesku su sa visokom stručnom spremom nezaposlena 64 lica, među kojima najviše ima diplomiranih pravnika i ekonomista.

Od ukupnog broja nezaposlenih, 50 lica je iz kategorije demobilisanih boraca, a 13 nezaposlenih su članovi porodica poginulih boraca.

Znatan broj lica prijavljen je na evidenciju zbog isteka rada na određeno vrijeme. Najveći broj lica radno je angažovan kod poslodavaca koji se bave djelatnostima kao što su izvoz i sječa šume i polufinalna obrada drveta.

U Informaciji o stanju u oblasti zapošljavanja navedeno je da je u prošloj godini sa evidencije Biroa u Han Pijesku izbrisano 158 lica, od kojih 118 zbog zaposlenja.

Kada je riječ o projektima zapošljavanja po programu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u prošloj godini na području Han Pijeska realizovan je jedan projekat samozapošljavanja za koji je odobreno 8.000 KM i dva za zapošljavanje kod poslodavca, za šta je odobreno 16.000 KM.

Projektom podrške samozapošljavanju, prema podacima Biroa, realizovana su dva zahtjeva, uz odobrenih 10.000 KM.

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Han Pijesak Mile Golijan rekao je da je procenat nazaposlenosti na području Han Pijeska znatno veći i da iznosi 37 odsto, što je zabrinjavajuće za ovu lokalnu zajednicu.

Golijan je naveo da bi ovaj procenat bio još veći da mnogi mladi iz Han Pijeska ne ostaju u Srbiji nakon završenih studija i da nije prisutna migracija stanovništva.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, na području Han Pijeska živi 3.530 stanovnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare