Na pokloničko putovanje u manastir Ostrog ide 30 hodočasnika

0

SOKOLAC – Grupa od 30 hodočasnika krenuće 6. maja iz porte Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu na pokloničko putovanje u manastir Ostrog, po blagoslovu sveštenstva Glasinačko-košutičke parohije.

Jedan od inicijatora ovog pokloničkog putovanja Sokočanin Mladen Cvijetić rekao je Srni da je ovo 11. pokloničko putovanje na kojem hodočasnici pješke pređu 230 kilometara do manastira Ostrog.

Ove godine, kako kaže, osim grupe Sokočana, na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog krenuće i hodočasnici sa Pala, iz Rogatice, Istočnog Novog Sarajeva, Mokrog i Foče.

On je dodao da je na pokloničkom putovanju od Sokoca do manastira Ostrog do sada učestovalo više od 70 hodočasnika, među kojim je bilo i djevojaka.

„Prema tradiciji, krećemo 6. maja – na praznik Svetog Georgija /Đurđevdan/, a stižemo u manastir Ostrog 11. maja na večernje boogosluženje posvećeno Svetom Vasiliju Ostoškom, sa velikom željom da učestvujemo u molitvi i poklonimo se moštima velikog svetitelja“, kaže Cvijetić.

On kaže da će grupa hodočasnika, nakon jutarnje službe i blagoslova u Crkvi Svetog proroka Ilije, pokloniti srpskim borcima poginulim na Sarajevsko-romanijskoj regiji u minulom ratu i položiti civjeće kod Centralnog spomen-obilježja na Sokocu, na kojem je upisano 1.250 imena.

„Odlaskom na poklonjenje moštima Svetog Vasilija, mi čuvamo tradiciju, vjeru u Boga živoga i porodicu. Čuvamo jedistvo vjere, prema kojoj u životu opstajemo kao zajednica, a ne kao jedinka“, istakao je Cvijetić.

Inicijatori prvog pokloničkog putovanja u manastir Ostrog prije 11 godina bili su Cvijetić i njegovi drugovi Dejan Elez i Branimir Borovčanin.

Odlazak hodočasnika u manastir Ostrog pomogli su Crkvena opština sokolačka, opština Sokolac, više preduzeća i pojedinaca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare